Uskoisitko? Näitä vihanneksia ja hedelmiä ei kannata kuoria
Kuoritko tietämättäsi sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka kannattaisi syödä kuorineen?
Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Katie Cavuto kertoo Women's Health -lehdelle, että moni kuorii ja pesee terveellisistä raaka-aineista tietämättään pois suuren osan ravintoaineista – ja mausta.
Peruna
Perunaa käytetään perinteisesti paljon ruokalajeissa, joissa ne täytyy kuoria. Tästä johtuen moni onkin ottanut tavaksi kuoria aina perunat. Näin ei kuitenkaan suinkaan terveellisyyden nimessä kannattaisi tehdä, sillä 20 prosenttia perunan sisältämistä ravintoaineista ja mineraaleista löytyy perunan kuorista. Myös valtaosa perunan sisältämistä kuiduista löytyy sen kuoresta.
Munakoiso
Etenkin grilliruokana erityisen suosittua munakoisoa ei myöskään kannata kuoria ennen syömistä, sillä munakoison kuoressa on paljon ravintoaineita. Munakoison kuoressa on muun muassa voimakasta antioksidanttia, joka suojaa elimistöä soluvaurioilta.
Bataatti
Vaikka bataatissa on paksu kuori, ei siitä kannata suinkaan hankkiutua eroon. Bataatin kuori sisältää valtaosan juureksen sisältämistä ravintoaineista C-vitamiinista kaliumiin ja beetakaroteeniin.
Kurkku
Moni kuorii kurkun salaattia varten – täysin turhaan. Kurkun kuoressa on paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja kuitua, joita ei kannata heittää bioroskikseen.
Porkkana
Jos porkkanat pesee huolellisesti, ei ole mitään syytä kuoria niitä ruokaa laitettaessa. Kaikki porkkanan sisältämät antioksidantit ovat Cavuton mukaan porkkanan kuoerssa tai heti sen alla olevassa kerroksessa.
Palsternakka
Valkoisia porkkanoita muistuttavat palsternakat sopivat keittoon hyvin myös kuorineen. Porkkanoiden tapaan valtaosa palsternakkojen sisältämistä hyödyllisistä ravinteista löytyy palsternakan kuoresta tai heti sen alla olevasta kerroksesta.
Omena
Moni kuorii omenat lisäaineiden ja paksun kuoren pelossa, mutta huolellisesti pesty omena kannattaisi syödä kuorineen. Omenan kuoressa on paljon kuitua sekä terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja flavonoideja.
Lähde: Womens Health
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti