Uskoisitko? Näitä vihanneksia ja hedelmiä ei kannata kuoria

Kuoritko tietämättäsi sellaisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka kannattaisi syödä kuorineen?

Amerikkalainen ravitsemusterapeutti Katie Cavuto kertoo Women's Health -lehdelle, että moni kuorii ja pesee terveellisistä raaka-aineista tietämättään pois suuren osan ravintoaineista – ja mausta.

Peruna

Perunaa käytetään perinteisesti paljon ruokalajeissa, joissa ne täytyy kuoria. Tästä johtuen moni onkin ottanut tavaksi kuoria aina perunat. Näin ei kuitenkaan suinkaan terveellisyyden nimessä kannattaisi tehdä, sillä 20 prosenttia perunan sisältämistä ravintoaineista ja mineraaleista löytyy perunan kuorista. Myös valtaosa perunan sisältämistä kuiduista löytyy sen kuoresta.

Munakoiso

Etenkin grilliruokana erityisen suosittua munakoisoa ei myöskään kannata kuoria ennen syömistä, sillä munakoison kuoressa on paljon ravintoaineita. Munakoison kuoressa on muun muassa voimakasta antioksidanttia, joka suojaa elimistöä soluvaurioilta.

Bataatti

Vaikka bataatissa on paksu kuori, ei siitä kannata suinkaan hankkiutua eroon. Bataatin kuori sisältää valtaosan juureksen sisältämistä ravintoaineista C-vitamiinista kaliumiin ja beetakaroteeniin.

Kurkku

Moni kuorii kurkun salaattia varten – täysin turhaan. Kurkun kuoressa on paljon terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja ja kuitua, joita ei kannata heittää bioroskikseen.

Porkkana

Jos porkkanat pesee huolellisesti, ei ole mitään syytä kuoria niitä ruokaa laitettaessa. Kaikki porkkanan sisältämät antioksidantit ovat Cavuton mukaan porkkanan kuoerssa tai heti sen alla olevassa kerroksessa.

Palsternakka

Valkoisia porkkanoita muistuttavat palsternakat sopivat keittoon hyvin myös kuorineen. Porkkanoiden tapaan valtaosa palsternakkojen sisältämistä hyödyllisistä ravinteista löytyy palsternakan kuoresta tai heti sen alla olevasta kerroksesta.

Omena

Moni kuorii omenat lisäaineiden ja paksun kuoren pelossa, mutta huolellisesti pesty omena kannattaisi syödä kuorineen. Omenan kuoressa on paljon kuitua sekä terveydelle hyödyllisiä vitamiineja ja flavonoideja.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja