Uskoisitko? Näin paljon painaa keskimääräinen joulukinkku suomalaisissa perheissä

Joulukinkku 2
Suomalaiset ahmivat vuosittain jopa 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Shutterstock

Monissa suomalaisissa kodeissa joulussa luksusta on tavallista paremmat joulupöydän antimet. Näin paljon jouluruokaa suomalaiset vuosittain ahmivat!

Joulun suosituin ruokalaji on edelleen kinkku, jota myydään Suomessa joulunaikaan yhteensä noin 7 miljoonaa kiloa. Yhä useammat valitsevat joulupöytään valmiiksi kypsennetyn kinkun ja valmiita tai puolivalmiita joululaatikoita. Perinteiset jouluruoat tuovat suomalaisille joulun, mutta myös uudet ruokalajit maistuisivat niiden rinnalla monille.

Keskimääräinen kinkku painaa 5,1 kiloa

Kinkku kuuluu tärkeänä osana suomalaiseen joulupöytään. Seitsemän kymmenestä suomalaisesta kotitaloudesta hankkii joulukinkun. Kotimaisuus on suomalaisille erittäin tärkeää, sillä kinkun ostavista kotitalouksista 93 prosenttia valitsee suomalaisen kinkun. Viime vuosina ostettujen kinkkujen keskikoko on hieman pienentynyt ja erityisesti 3-5 kilon luuttomat kinkut ja rullat ovat kasvattaneet osuuttaan kinkkumyynnistä. Suomalaisissa kotitalouksissa keskimääräinen joulukinkku on painoltaan 5,1 kiloa.

Valmiiksi kypsennetyt kinkut ovat pienempien kinkkujen lisäksi yleistyneet suomalaisissa joulupöydissä. Helppous ja nopeus vakuuttavat myös perinteisten joululaatikkojen kohdalla ja niitä ostetaan paljon valmiina tai puolivalmiina. Kolmannes suomalaisista ostaa kaikki joululaatikot joulupöytää varten täysin valmiina ja lähes kolmannes ostaa osan valmiina.

Nämä ovat suosituimmat jouluruoat

Jouluruokien ehdoton ykkönen on kinkku ja 57 prosenttia nimeää sen itselleen joulun tärkeimmäksi ruokalajiksi. Lihoista seuraavaksi suosituin on kalkkuna, sillä 3 prosenttia sanoo sen olevan joulupöydän tärkein herkku. Joulun toiseksi suosituin ruokalaji on graavikala (11 prosenttia), ja sen perässä seuraavat varsin tasaväkisinä lanttu- (6 prosenttia) ja perunalaatikko (6 prosenttia). Porkkanalaatikko ja rosolli maistuvat parhaiten 4 prosentille suomalaisista. Myös karjalanpaisti on monelle tärkeä jouluruoka, sillä sen osuus koko jouluruoan myynnistä on jopa 8 prosenttia.

Suomalaiset käyttivät vuonna 2014 jouluun yhteensä 517 euroa henkeä kohden. Lahjoihin käytettiin keskimäärin 311 euroa ja ruokaan, koristeisiin ja muihin kuluihin 206 euroa.

Tiedot selviävät Atrian koostamista tutkimustuloksista.

Lähde: Atria

Katso videolta, miten voit valmistaa kotona söpöjä minijoulutorttuja:

1:10

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja