Usko tai älä: Näin voit tehdä pihasi vaahterasta ruokaa

vaahteranlehti
Syötäväksi tarkoitetut vaahteranlehdet tulee poimia keväällä, kun ne ovat vielä silmuja tai hyvin nuoria lehtiä.

Ruoaksi sopii uskomattoman moni arkisena pidetty kasvi. Tiesitkö, että myös vaahterasta voi kokata herkkuja?

Makuja.fi -sivustolla kerrottiin torstaina, kuinka Japanissa herkutellaan friteeratuilla vaahteranlehdillä. Vaahterasta saa kuitenkin paljon muutakin syötäväksi kelpaavaa.

Vaahteranlehtiä ja -silmuja smoothien ainekseksi

Luonnontuotealan ammattilainen, Satu Flyktman kertoo, että vaahtera on luokiteltu nykytiedon valossa myrkyttömäksi kasviksi, joten sen eri osien syöminen pieninä määrinä tai kohtuudella osana monipuolista ruokavaliota on vaaratonta.

Itse lehdet ovat parhaimmillaan silmuina ja aivan nuorina lehtinä. Ne sisältävät kalsiumia, magnesiumia, kaliumia ja runsaasti lehtivihreää. Flyktman sanoo, että nuoria lehtiä ja silmuja voisi käyttää esimerkiksi terveellisessä vihersmoothiessa tai pieninä määrinä salaatin seassa esimerkiksi sesonginmukaisten villiyrttien kanssa.

– Ihmisten tulisi syödä paljon enemmän ylipäänsä kaikkea vihreää. Suuri osa ruokavalioon kuuluvista vihreistä aineksista, kuten salaatit, ovat monesti hyvin jalostetussa muodossa.

Hyödynnä myös siemeniä ja kukkia

Flyktman kehuu erityisesti vaahteran kukkia, jotka ovat makeita. Hän suosittelee vaahteran kukintoja esimerkiksi salaatin koristeluun tai vaikkapa raakasuklaaseen.

– Kaikkein mielenkiintoisinta, mutta poimimisen ja käsittelyn kannalta haastavinta syötävää vaahterassa ovat kuitenkin sen siemenet. Ne ovat ravitsemuksellisestikin vaahteran parasta antia, sillä niissä on hiilihydraattien lisäksi proteiinia ja rasvahappoja.

Hernettä muistuttavista siemenistä poistetaan niiden siivet ja uloin kuori. Niitä voi keittää noin 15 minuutin ajan ja maustaa haluamallaan tavalla, käyttää salaateissa, paahtaa mausteiden kera, kuivata tai jauhaa jauhoksi.

Kanadassa perinteinen vaahterasiirappi valmistetaan siellä kasvavasta sokerivaahterasta, mutta myös Suomessa kasvavan metsävaahterasta voi kerätä mahlaa, josta siirappi valmistetaan.

Emma Karki, emma.karki(at)mtv.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.