Uppopaistetut kreetalaiset piiraat kasvis- ja juustotäytteellä

MTV Oy, All rights reserved

Kesän keittokirjasarja jatkuu Sikke Sumarin ja Mirja von Knorringin kreetalaisten kotikeittiöiden herkkupaloja tarjoilevalla kirjalla Löytöretkeltä lautaselle. Nimi juontuu kaksikon retkestä ympäri saarta tutustuen tavallisten ihmisten arkeen ruoan ympärillä. Raaka-aineet tulevat läheltä ja luonnosta. Yrttejä haetaan puutarhasta sekä hiekkaisilta rinteiltä. Reseptit pohjautuvat pitkälti saaren vankkaan kulinaariseen pohjaan. Tarinoita lukiessa sateinen härmäsää katoaa näkökentästä ja mielen täyttää Välimeren paahtavan lempeä aurinko, terassin iltalämmössä nautitut ateriat ja aamupäiväiset villifenkolin keruuretket. 

MAAILMAN TERVEELLISIMMÄSTÄ KEITTIÖSTÄ. Reseptit ovat suomalaisittain katsottuna ymmärrettävästi varsin kesäisiä, mutta moni toimii lämmikkeenä myös talven keskellä. Ytimessä ovat laadukkaat raaka-aineet ja yksinkertainen kokkaus. Moussakakin vaikuttaa helpommalta kuin oma versioni.

En ole käynyt koskaan Kreetalla. Kirja avasikin näkemyksiäni pitkään maailman terveellisimpänä pidettyä ruokavaliota syövän kansan keittiöstä. Se antoi myös melko romanttisen kuvan elämän simppeleistä nautinnoista. Ruoasta, jonka salaisuudet välittyvät sukupolvelta toiselle. Ruokahetkestä, joka kerää yhteen sukua ja ystäviä.

Puutarhamme pinaattilaatikko pursusi yli äyräiden ja kasvi uhkasi alkaa kukkia, mikä huonontaa lehtien makua. Olimme yrittäneet käyttää pinaattia kaiken aikaa, mutta nyt oli ryhdyttävä tositoimiin. Opuksesta löytynyt ohje uppopaistettuihin piiraisiin oli tarkoitukseen täydellinen. Yhdet piiraat täytettiin purjo-sipuli-pinaattiseoksella, toiset fetalla. Jälkimmäisten päälle lorautettu hunaja ja kaneli muodosti mahtavan suolaisen ja makean liiton, josta olen viime aikoina kohkannut yllättävänkin paljon. Huikaisevan hyvää sormiruokaa illanistujaisiin!

VINKKI!Ohjeessa piiraat uppopaistetaan kokonaan oliiviöljyssä. Mielestäni riittää, että öljystä on vaikka kolmannes oliiviöljyä ja loput miedompaa kuten auringonkukka- tai rypsiöljyä.

VINKKI 2! Piiraat toimivat jumalaisen hyvin myös tzatsikin kera.

Uppopaistetut piiraat kasvis- ja juustotäytteellä

Taikina:

2,5 dl vettä

500 g vehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

3 cl kylmää rakia (turkkilainen anisviina) tai sitruunamehua

1 tl suolaa

kasviöljyä uppopaistamiseen (esim. 2/3 rypsiä, 1/3 oliivia)

Vaivaa aineksista taikina ja anna levätä liinan alla 10 min tai pitempään. Ei ole niin tarkkaa.

Täyte 1:

1 purjon valkoinen osa, hienonnettuna

1 pieni sipuli, hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

tuoretta tilliä, persiljaa, pinaattia, minttua tai mitä yrttiä haluatkin

kuminaa, jauhettuna tai kokonaisena

suolaa

Kuullota purjoa ja sipulia kattilassa muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää loput ainekset ja kuullota pehmeäksi. Maista ja mausta.

Täyte 2:

hapanta Myzithra-juustoa tai ricottaa ja rahkan sekoitusta (itse käytin pelkkää fetaa)

pinnalle hunajaa ja kanelia

Täyte 3:

sekoitus täytteistä 1 ja 2

Kauli taikina vajaan puolen sentin paksuiseksi. Leikkaa siitä esim. kahvikupilla tai muulla pyöreällä muotilla 5-7 cm:n kokoisia ympyröitä. Aseta pieni määrä täytettä keskelle ja taita kiekko puolikuuksi. Painele reunat tiiviisti kiinni.

Kuumenna frittiöljy 180 asteeseen ja uppopaista piiraat kauniin kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja laita tarjolle. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!