Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uppopaistetut kreetalaiset piiraat kasvis- ja juustotäytteellä

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 26.06.2014 19:30

Kesän keittokirjasarja jatkuu Sikke Sumarin ja Mirja von Knorringin kreetalaisten kotikeittiöiden herkkupaloja tarjoilevalla kirjalla Löytöretkeltä lautaselle. Nimi juontuu kaksikon retkestä ympäri saarta tutustuen tavallisten ihmisten arkeen ruoan ympärillä. Raaka-aineet tulevat läheltä ja luonnosta. Yrttejä haetaan puutarhasta sekä hiekkaisilta rinteiltä. Reseptit pohjautuvat pitkälti saaren vankkaan kulinaariseen pohjaan. Tarinoita lukiessa sateinen härmäsää katoaa näkökentästä ja mielen täyttää Välimeren paahtavan lempeä aurinko, terassin iltalämmössä nautitut ateriat ja aamupäiväiset villifenkolin keruuretket. 

MAAILMAN TERVEELLISIMMÄSTÄ KEITTIÖSTÄ. Reseptit ovat suomalaisittain katsottuna ymmärrettävästi varsin kesäisiä, mutta moni toimii lämmikkeenä myös talven keskellä. Ytimessä ovat laadukkaat raaka-aineet ja yksinkertainen kokkaus. Moussakakin vaikuttaa helpommalta kuin oma versioni.

En ole käynyt koskaan Kreetalla. Kirja avasikin näkemyksiäni pitkään maailman terveellisimpänä pidettyä ruokavaliota syövän kansan keittiöstä. Se antoi myös melko romanttisen kuvan elämän simppeleistä nautinnoista. Ruoasta, jonka salaisuudet välittyvät sukupolvelta toiselle. Ruokahetkestä, joka kerää yhteen sukua ja ystäviä.

Puutarhamme pinaattilaatikko pursusi yli äyräiden ja kasvi uhkasi alkaa kukkia, mikä huonontaa lehtien makua. Olimme yrittäneet käyttää pinaattia kaiken aikaa, mutta nyt oli ryhdyttävä tositoimiin. Opuksesta löytynyt ohje uppopaistettuihin piiraisiin oli tarkoitukseen täydellinen. Yhdet piiraat täytettiin purjo-sipuli-pinaattiseoksella, toiset fetalla. Jälkimmäisten päälle lorautettu hunaja ja kaneli muodosti mahtavan suolaisen ja makean liiton, josta olen viime aikoina kohkannut yllättävänkin paljon. Huikaisevan hyvää sormiruokaa illanistujaisiin!

Ohjeessa piiraat uppopaistetaan kokonaan oliiviöljyssä. Mielestäni riittää, että öljystä on vaikka kolmannes oliiviöljyä ja loput miedompaa kuten auringonkukka- tai rypsiöljyä.

VINKKI!

VINKKI 2! Piiraat toimivat jumalaisen hyvin myös tzatsikin kera.

Uppopaistetut piiraat kasvis- ja juustotäytteellä

Taikina:

2,5 dl vettä

500 g vehnäjauhoja

2 rkl oliiviöljyä

3 cl kylmää rakia (turkkilainen anisviina) tai sitruunamehua

1 tl suolaa

kasviöljyä uppopaistamiseen (esim. 2/3 rypsiä, 1/3 oliivia)

Vaivaa aineksista taikina ja anna levätä liinan alla 10 min tai pitempään. Ei ole niin tarkkaa.

Täyte 1:

1 purjon valkoinen osa, hienonnettuna

1 pieni sipuli, hienonnettuna

3 rkl oliiviöljyä

tuoretta tilliä, persiljaa, pinaattia, minttua tai mitä yrttiä haluatkin

kuminaa, jauhettuna tai kokonaisena

suolaa

Kuullota purjoa ja sipulia kattilassa muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää loput ainekset ja kuullota pehmeäksi. Maista ja mausta.

Täyte 2:

hapanta Myzithra-juustoa tai ricottaa ja rahkan sekoitusta (itse käytin pelkkää fetaa)

pinnalle hunajaa ja kanelia

Täyte 3:

sekoitus täytteistä 1 ja 2

Kauli taikina vajaan puolen sentin paksuiseksi. Leikkaa siitä esim. kahvikupilla tai muulla pyöreällä muotilla 5-7 cm:n kokoisia ympyröitä. Aseta pieni määrä täytettä keskelle ja taita kiekko puolikuuksi. Painele reunat tiiviisti kiinni.

Kuumenna frittiöljy 180 asteeseen ja uppopaista piiraat kauniin kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja laita tarjolle. MTV Oy, All rights reserved MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Crêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaLinssi-kaalilaatikko - pakkaspäivän lämmittäjäKreikka-burgeri ja täydellinen tzatzikiSitruunainen, grillattu broilerifilee - helppo ja maukasMusakhan - kanaa karamellisoidulla sipulilla ja sumakilla + KIRJA-ARVONTAPide - turkkilainen pizzapiiras
friteerausfrittikreetalainenreseptisormiruokauppopaisto

Tuoreimmat aiheesta

friteeraus
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
MTV Oy, All rights reserved
  • 22.10.201716:43
    kana

    Hasselbackan kana - hauska ja mehevä

  • 26.07.201720:12
    fritti

    Frittitaikina kasviksille

  • 20.07.201614:32
    afrikkalainen ruoka

    Kanaa senegalilaisittain - osa 1 - Kelewele-kana

  • 23.08.201520:46
    broileri

    Buffalo Wings - parhaat jenkkisiivet kotikonstein

  • 21.07.201520:00
    burrito

    Chimichanga - uppopaistettu burrito