Upea Český Krumlov ja Krčma Šatlava -ravintola, Tšekki

Sain ilokseni kutsun pressimatkalle tutustumaan Budweiser Budvar -panimon toimintaan. Paljon kohua herättäneen oikeuskiistan takia jenkki-Budweiserin kanssa firman olut kulkee eri maissa eri nimillä, Suomessa Budějovický Budvarina. Erinomaisen raikas ja maukas tsekkiolut (jo ennen matkaa).

Ennen kuin turinoin Budvarin valmistuksesta ja hienouksista, piipahdetaan reissun visuaalisesti upeimpaan kohteeseen, Český Krumlovin vanhaan kaupunkiin. 14000 ihmisen kaupunki eteläisessä Tšekin tasavallassa edustaa 1300-1600 -lukujen gotiikkaa, renesanssia ja barokkia. Kaupungin siluettia määrittää linna, jonka rakennustyöt aloitettiin 1250. Sen keskipisteenä on kauniin koristeellinen torni, joka rakennettiin aikana, jolloin ei ollut Ferrareita näyttämään porhojen vaurautta. Hiukan selväpiirteisempi miehuuden jatke.

Kommunismin aikana kaupunki pääsi rapistumaan, mutta sen jälkeen alkanut restaurointi on tuottanut hienoa tulosta ja Krumlovista saatu suosittu matkailuvaltti ja Unescon maailmanperintökohde. Toisen maailmansodan pommitukset kaupunki vältti liittoutuneiden pitäessä siellä tukikohtaansa.

Fiiis liki autottomassa keskustassa on ainakin ennen turistikautta rauhallisen tunnelmallinen. Kävely pysähtyy jatkuvasti uusien ”Instagram-näkyjen” äärellä ihastuksesta huokaistessa. Okei, en huokaissut, mutta Instaan postasin innoissani.


ILLALLINEN nautittiin valloittavassa, vanhaan vankityrmään tehdyssä ravintolassa, Krčma Šatlavassa (älä kysy lausumisesta). Paljon on ravintoloita nähty, mutta tämä sykähdytti. Keskellä kellarimaista tilaa sijaitseva avotuligrilli sihisee täynnä lihaa. Ronski grillaajakokki iskee läskit puisille lautasille ja tuo pöytään.

Alkupalana - kyllä, alkupalana - oleva possunpotka on parasta lajissaan. Täydellisen rapea nahka, mehevän rasvainen liha. Huikea! Potkan höysteeksi pöytä on katettu täyteen tsekkiläisiä leikkeleitä ja juustoja, aivan kuten jokaisessa muussakin käymässämme paikassa. Makumaailmasta ei tarvitse hakea nyansseja, Tsekit eivät kitsaile makujen runsaudessa. Rouhean rustiikkista. Ja niin, tässä vaiheessa tyhjeni jo toinen kolpakko Budvaria, toinen niistä mixinä tummasta ja vaaleasta lagerista. Oikein mainio.

Pääruoaksi jaettava setti grillattua kanaa, nautaa ja possua. Ja perunaa. Perunaa on aina. Tällä kertaa erinomaisia uuniperunoita sekä röstiperunan tapaista. Olen varma, että tsekkien ruokaympyrässä on vain lihaa, rasvaa, perunaa ja olutta. Lihat ovat enemmän tai vähemmän ylikypsiä ja huutavat suolaa, mutta sen antaa tässä paikassa yllättävän helposti anteeksi. Täydellinen medium-miinus ei edes sopisi tähän paikkaan paitsi pirskahtelevan veren osalta.

Perään vielä herkullista hunajakakkua ja tuoppi tai pari Budvaria sekä shotti Slivovicea ja upea ilta henkeäsalpaavan kauniissa kaupungissa on taputeltu.

Krčma Šatlavan hintataso on tsekkien mittapuun mukaan melko korkea, mutta suomalaiselle liki hävettävän halpa. Olut kustansi yli tuplat moneen edelliseen paikkaan verrattuna, mutta 0,5 l tuopista veloitettiin silti 1,85 eur. 200-300 gramman grillatut liha-annokset maksavat n. 11 euroa. Samalla hinnalla saa myös kolmen ruokalajin menun, jossa pääruokana porsaankyljyksiä. Not bad!

Krčma v Šatlavské ulici, Český Krumlov
Horní č. p. 157

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_master_chef_vip
   MasterChef Suomi

   Rakastettu MasterChef 2020 nostaa kilpailemisen uudelle tasolle sillä tällä kertaa toisistaan ottaa mittaa ruuanvalmistuksen ammattilaisia ja nyt tuomareilla onkin mahdollisuus vaatia kilpailijoilta entistä enemmän kasvua, itsensä ylittämistä sekä huikeita oivalluksia. Tuomareina toimivat Tomi Björck ja Sikke Sumari sekä Kape Aihinen.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja