Aamiaispöydän kruunaa edellisenä iltana jääkaappiin tehty kotijuusto.
Perinteinen munajuusto on kotitekoinen herkullinen juusto, jonka voi maustaa monella tapaa. Esimerkiksi kuivatuilla yriteillä saa muokattua reseptiä juuri omaan makuun sopivaksi.
Maustamiseen sopivat myös valkosipuli, kuivattu nokkonen sekä raastettu tryffeli.
Aamiaispöydän herkkulevitteen lisäksi munajuustoa voi tarjoilla lämpimänä esimerkiksi lounassalaatin lisukkeena.
– Juuston voi tarjoilla sellaisenaan leivän päällä, salaateissa tai sillä voi täyttää tuorepastanyyttejä ja tehdä ravioleja, vinkkaa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki Muna-kirjassaan.
Munajuusto
- 3 l täysmaitoa
- 1 l kirnupiimää tai talouspiimää
- 4 kananmunaa
- 3 tl suolaa
Nosta piimä huoneenlämpöön edellisenä iltana. Piimä voi olla jo hieman hapanta, sillä se juoksettaa maidon silloin paremmin.
Kuumenna maito melkein kiehuvaksi. Sekoita munat piimän joukkoon. Lisää piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.
Aseta kattila päälle, sammuta levy ja anna sen seistä liedellä puoli tuntia. Älä sekoita: juustomassa muodostuu hitaasti.
