Unohdettu munaherkku valmistuu helposti: "Voi tarjoilla sellaisenaan"
Aamiaispöydän kruunaa edellisenä iltana jääkaappiin tehty kotijuusto.
Perinteinen munajuusto on kotitekoinen herkullinen juusto, jonka voi maustaa monella tapaa. Esimerkiksi kuivatuilla yriteillä saa muokattua reseptiä juuri omaan makuun sopivaksi.
Maustamiseen sopivat myös valkosipuli, kuivattu nokkonen sekä raastettu tryffeli.
Aamiaispöydän herkkulevitteen lisäksi munajuustoa voi tarjoilla lämpimänä esimerkiksi lounassalaatin lisukkeena.
– Juuston voi tarjoilla sellaisenaan leivän päällä, salaateissa tai sillä voi täyttää tuorepastanyyttejä ja tehdä ravioleja, vinkkaa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki Muna-kirjassaan.
Munajuusto
- 3 l täysmaitoa
- 1 l kirnupiimää tai talouspiimää
- 4 kananmunaa
- 3 tl suolaa
Nosta piimä huoneenlämpöön edellisenä iltana. Piimä voi olla jo hieman hapanta, sillä se juoksettaa maidon silloin paremmin.
Kuumenna maito melkein kiehuvaksi. Sekoita munat piimän joukkoon. Lisää piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.
Aseta kattila päälle, sammuta levy ja anna sen seistä liedellä puoli tuntia. Älä sekoita: juustomassa muodostuu hitaasti.
Vinkki: Heran voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi puurossa tai smoothiessa!
Kerää juustomassa reikäkauhalla isoon siivilään ja anna heran valua kattilaan. Kaada lopuksi kattilasta kaikki hera siivilään, jotta kaikki massa ja hera tulee erotelluksi.
Vinkki: Muottien sijaan voi käyttää myös harsolla vuorattua siivilää tai pelkkää harsoliinaa.
Mausta juustomassa haluamallasi tavalla, lusikoi harsolla vuorattuihin muotteihin ja aseta paino päälle. Anna valua kylmässä seuraavaan päivään.
Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti