Unohdettu munaherkku valmistuu helposti: "Voi tarjoilla sellaisenaan"

munajuusto
Lehtikuva

Aamiaispöydän kruunaa edellisenä iltana jääkaappiin tehty kotijuusto.

Perinteinen munajuusto on kotitekoinen herkullinen juusto, jonka voi maustaa monella tapaa. Esimerkiksi kuivatuilla yriteillä saa muokattua reseptiä juuri omaan makuun sopivaksi. 

Maustamiseen sopivat myös valkosipuli, kuivattu nokkonen sekä raastettu tryffeli.

Aamiaispöydän herkkulevitteen lisäksi munajuustoa voi tarjoilla lämpimänä esimerkiksi lounassalaatin lisukkeena.

– Juuston voi tarjoilla sellaisenaan leivän päällä, salaateissa tai sillä voi täyttää tuorepastanyyttejä ja tehdä ravioleja, vinkkaa ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki Muna-kirjassaan.

Munajuusto

  • 3 l täysmaitoa
  • 1 l kirnupiimää tai talouspiimää
  • 4 kananmunaa
  • 3 tl suolaa

Nosta piimä huoneenlämpöön edellisenä iltana. Piimä voi olla jo hieman hapanta, sillä se juoksettaa maidon silloin paremmin.

Kuumenna maito melkein kiehuvaksi. Sekoita munat piimän joukkoon. Lisää piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon ja kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen.

Aseta kattila päälle, sammuta levy ja anna sen seistä liedellä puoli tuntia. Älä sekoita: juustomassa muodostuu hitaasti.

Vinkki: Heran voi pakastaa ja käyttää esimerkiksi puurossa tai smoothiessa!

Kerää juustomassa reikäkauhalla isoon siivilään ja anna heran valua kattilaan. Kaada lopuksi kattilasta kaikki hera siivilään, jotta kaikki massa ja hera tulee erotelluksi.

Vinkki: Muottien sijaan voi käyttää myös harsolla vuorattua siivilää tai pelkkää harsoliinaa.

Mausta juustomassa haluamallasi tavalla, lusikoi harsolla vuorattuihin muotteihin ja aseta paino päälle. Anna valua kylmässä seuraavaan päivään.

Lähde: Muna: Herkulliset ohjeet kananmunasta (Sanna Mansikkamäki, Readme 2017)

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!