Unohda suola! Näin keität riisiä japanilaisittain

Shutterstock

Ilman riisiä ateria ei ole japanilaisille ateria, ja sitä tarjoillaan jopa aamiaisella. Riisin keittäminen japanilaisittain on taitolaji. Tällä ohjeella olet askeleen lähempänä japanilaista ruokakulttuuria. 

Riisi ei ole japanilaisille lisuke, vaan aterian ydin. Riisiä kunnioitetaan, ja on huonoa käytöstä jättää kippoon riisiä tai edes riisinjyviä aterian jäljiltä. Sanonnan mukaan jokaisessa riisinjyvässä on seitsemän jumaluutta – yhden jyvän syömättä jättäminen loukkaa niitä kaikkia. 

Suomessa myytävistä riisilajikkeista parhaiten japanilaisen riisin valmistamiseen sopii lyhytjyväinen puuroriisi.

Älä lisää riisiin suolaa

Japanilaiset eivät lisää riisiin suolaa, hyvän riisin maku riittää sellaisenaan. Lisäksi on tarkoitus, että aterian muut ainekset antavat riisille kaivattua makua.

Gohan – keitetty riisi

4 annosta

4 dl riisiä
4,5 dl vettä

Laita riisi kattilaan ja pese se kylmällä vedellä useampaan kertaan, kunnes riisin pesuvesi on kirkasta. Jätä riisi kattilaan ja anna veden imeytyä riisiin noin puolen tunnin ajan.

Laita kattila liedelle ja kiehauta täydellä teholla. Pienennä lämpöä ja jätä kiehumaan kannen alle 5–10 minuutiksi. 

Kun suurin osa vedestä on höyrystynyt, käännä levy pois päältä ja jätä riisi hautumaan 5–10 minuutiksi. Älä nosta kantta pois, jotta höyry ei pääse pois kattilasta.

Kun riisi on valmista se pöyhitään kuohkeaksi. 

Lähde: Pölkki, Valkama, Umami – Japanilainen ruokakulttuuri, Gummerus 2009

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.