Unohda suola! Näin keität riisiä japanilaisittain

Shutterstock

Ilman riisiä ateria ei ole japanilaisille ateria, ja sitä tarjoillaan jopa aamiaisella. Riisin keittäminen japanilaisittain on taitolaji. Tällä ohjeella olet askeleen lähempänä japanilaista ruokakulttuuria. 

Riisi ei ole japanilaisille lisuke, vaan aterian ydin. Riisiä kunnioitetaan, ja on huonoa käytöstä jättää kippoon riisiä tai edes riisinjyviä aterian jäljiltä. Sanonnan mukaan jokaisessa riisinjyvässä on seitsemän jumaluutta – yhden jyvän syömättä jättäminen loukkaa niitä kaikkia. 

Suomessa myytävistä riisilajikkeista parhaiten japanilaisen riisin valmistamiseen sopii lyhytjyväinen puuroriisi.

Älä lisää riisiin suolaa

Japanilaiset eivät lisää riisiin suolaa, hyvän riisin maku riittää sellaisenaan. Lisäksi on tarkoitus, että aterian muut ainekset antavat riisille kaivattua makua.

Gohan – keitetty riisi

4 annosta

4 dl riisiä
4,5 dl vettä

Laita riisi kattilaan ja pese se kylmällä vedellä useampaan kertaan, kunnes riisin pesuvesi on kirkasta. Jätä riisi kattilaan ja anna veden imeytyä riisiin noin puolen tunnin ajan.

Laita kattila liedelle ja kiehauta täydellä teholla. Pienennä lämpöä ja jätä kiehumaan kannen alle 5–10 minuutiksi. 

Kun suurin osa vedestä on höyrystynyt, käännä levy pois päältä ja jätä riisi hautumaan 5–10 minuutiksi. Älä nosta kantta pois, jotta höyry ei pääse pois kattilasta.

Kun riisi on valmista se pöyhitään kuohkeaksi. 

Lähde: Pölkki, Valkama, Umami – Japanilainen ruokakulttuuri, Gummerus 2009

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja