Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Unohda suola! Näin keität riisiä japanilaisittain

Shutterstock
Julkaistu 07.02.2015 14:05
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Ilman riisiä ateria ei ole japanilaisille ateria, ja sitä tarjoillaan jopa aamiaisella. Riisin keittäminen japanilaisittain on taitolaji. Tällä ohjeella olet askeleen lähempänä japanilaista ruokakulttuuria. 

Riisi ei ole japanilaisille lisuke, vaan aterian ydin. Riisiä kunnioitetaan, ja on huonoa käytöstä jättää kippoon riisiä tai edes riisinjyviä aterian jäljiltä. Sanonnan mukaan jokaisessa riisinjyvässä on seitsemän jumaluutta – yhden jyvän syömättä jättäminen loukkaa niitä kaikkia. 

Suomessa myytävistä riisilajikkeista parhaiten japanilaisen riisin valmistamiseen sopii lyhytjyväinen puuroriisi.

Älä lisää riisiin suolaa

Japanilaiset eivät lisää riisiin suolaa, hyvän riisin maku riittää sellaisenaan. Lisäksi on tarkoitus, että aterian muut ainekset antavat riisille kaivattua makua.

Gohan – keitetty riisi

4 annosta

4 dl riisiä
4,5 dl vettä

Laita riisi kattilaan ja pese se kylmällä vedellä useampaan kertaan, kunnes riisin pesuvesi on kirkasta. Jätä riisi kattilaan ja anna veden imeytyä riisiin noin puolen tunnin ajan.

Laita kattila liedelle ja kiehauta täydellä teholla. Pienennä lämpöä ja jätä kiehumaan kannen alle 5–10 minuutiksi. 

Kun suurin osa vedestä on höyrystynyt, käännä levy pois päältä ja jätä riisi hautumaan 5–10 minuutiksi. Älä nosta kantta pois, jotta höyry ei pääse pois kattilasta.

Kun riisi on valmista se pöyhitään kuohkeaksi. 

Lähde: Pölkki, Valkama, Umami – Japanilainen ruokakulttuuri, Gummerus 2009

Lisää aiheesta:

Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkunNerokas tapa käyttää ylijäänyt riisi – testasimme hittiohjeen: "Ehdottomasti jatkoon!"Täydellistä riisiä joka kerta: Tämän niksin avulla et enää koskaan epäonnistu täysjyväriisin keittämisessäKeitätkö sinäkin riisin ilman kantta? Tästä syystä se ei missään nimessä kannataEi enää koskaan tahmeaa riisiä! Tärkeä työvaihe takaa täydellisen lopputuloksen – tee riisille aina näin ennen keittämistä Ei enää koskaan ylikypsää riisiä – muista nämä tärkeät seikat riisin valmistuksessa
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:57
    Halpa vs. kallis

    Suora palaute Alkon kyykkykuoharista: "Haisee pullonpalautusautomaatilta"

  • Eilen18:04
    Ruoka

    Tuore raportti paljastaa yllättäviä eroja pohjoismaalaisten ruokavalioissa

  • Eilen16:42
    Jouluruoka

    Parhaat piparkakkutalovinkit: Jouluttaja Riikka neuvoo, kuinka helposti teet "vihreää sammalta"

  • Eilen06:51
    Ruoka

    Vappu Pimiä hankkii aina yhden valmisruoan joulupöytäänsä: "Niin hyvä, ettei ole mitään järkeä"

  • ma17:01
    Leivonta

    Helppo resepti suklaakekseihin – kananmunaa ei tarvita