Unohda perinteinen jauhelihakastike – täältä tulevat Stalinin makaronit!
Kuuluisa venäläinen johtaja Josef Stalin istui 10. helmikuuta 1945 Jaltalla samassa pöydässä Winston Churchillin ja Franklin D. Rooseveltin kanssa. Tiesitkö, mitä ruokaa kolmikolle tarjottiin tärkeänä päivänä?
Johan Rönström ja Anders Ekman paljastavat kirjassaan Stalinin makaronit (Atena 2015) hirstoriallisesti merkityksellisiä tai kuuluisiin hahmoihin kiinteästi liittyviä reseptejä vuosien varrelta. Yksi näistä resepteistä on pasta-ateria, jota herkuteltiin historiallisesti tärkeänä päivänä, 10.2.1945 Jaltan konferenssissa.
Tarinan mukaan Jaltalla, Mustanmeren rannalla syötiin Josef Stalinin, Winston Churchillin ja Franklin D. Rooseveltin kesken makaronia ja jauhelihakastiketta ja juotiin viiniä ja vodkaa. Tarina kertoo, että varautuneessa tunnelmassa herkutellun aterian aikana Stalin kaatoi salaa vodkan pois lasistaan.
Makaronia ja jauhelihakastiketta Stalinin tapaan
neljälle hengelle
500 g sika-nauta jauhelihaa
1,5 sipulia hienonnettuna
2 tölkillistä tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
1,5 vihreää paprikaa kuutioina
2 rkl worcestershirenkastiketta
suolaa ja pippuria
makaronia neljälle hengelle
Paista jauhelihaa ja sipulia paistinpannussa, kunnes liha on ruskistunut ja sipuli pehmennyt.
Sekoita muut ainekset joukkoon ja anna hautua miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla.
Keitä makaronit ja sekoita ne jauhelihakastikkeeseen.
Lähde: Johan Rönström ja Anders Ekman: Stalinin makaronit (Atena 2015)
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa