Unohda perinteinen jauhelihakastike – täältä tulevat Stalinin makaronit!

shutterstock_254343298
Shutterstock

Kuuluisa venäläinen johtaja Josef Stalin istui 10. helmikuuta 1945 Jaltalla samassa pöydässä Winston Churchillin ja Franklin D. Rooseveltin kanssa. Tiesitkö, mitä ruokaa kolmikolle tarjottiin tärkeänä päivänä?

Johan Rönström ja Anders Ekman paljastavat kirjassaan Stalinin makaronit (Atena 2015) hirstoriallisesti merkityksellisiä tai kuuluisiin hahmoihin kiinteästi liittyviä reseptejä vuosien varrelta. Yksi näistä resepteistä on pasta-ateria, jota herkuteltiin historiallisesti tärkeänä päivänä, 10.2.1945 Jaltan konferenssissa.

Tarinan mukaan Jaltalla, Mustanmeren rannalla syötiin Josef Stalinin, Winston Churchillin ja Franklin D. Rooseveltin kesken makaronia ja jauhelihakastiketta ja juotiin viiniä ja vodkaa. Tarina kertoo, että varautuneessa tunnelmassa herkutellun aterian aikana Stalin kaatoi salaa vodkan pois lasistaan.

Makaronia ja jauhelihakastiketta Stalinin tapaan

neljälle hengelle

500 g sika-nauta jauhelihaa
1,5 sipulia hienonnettuna
2 tölkillistä tomaattimurskaa
2,5 dl vettä
1,5 vihreää paprikaa kuutioina
2 rkl worcestershirenkastiketta
suolaa ja pippuria
makaronia neljälle hengelle

Paista jauhelihaa ja sipulia paistinpannussa, kunnes liha on ruskistunut ja sipuli pehmennyt.

Sekoita muut ainekset joukkoon ja anna hautua miedolla lämmöllä. Mausta suolalla ja pippurilla.

Keitä makaronit ja sekoita ne jauhelihakastikkeeseen.

Lähde: Johan Rönström ja Anders Ekman: Stalinin makaronit (Atena 2015)

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.