Unohda makkaraperunat! Yksi festariruoka on nyt ylitse muiden – "hillitön hitti"

flow
Lehtikuva

Grillattu makkara ja makkaraperunat eivät ole enää ainoa tai edes se himoitun festareilta saatava ruoka. Hampurilaisista on tullut uusi makkaraperunat.

Ruokaan panostetaan festivaaleilla nyt täysin uudella tavalla. Esimerkiksi metallifestivaali Tuskassa kävijöitä ilahduttaa Black dining -alue, jossa tarjolla on niin flank steakia, ribsejä kuin mustamakkarahodareita puolukkamajoneesilla.

– Olemme yrittäneet valita ruokia, joista ajattelemme asiakaskunnan tykkäävän. Tarjolla on myös gourmet-burgereita, ranskalaisia crepejä ja artesaanijäätelöä, sanoo Tuska-festivaalin promoottori Jouni Markkanen.

Markkasen mukaan erityisesti hampurilaiset tekevät nykyään kauppansa festivaalikävijöille.

– Tuskan klassikkoburgerit ovat olleet viime vuosien hillitön hitti. Burgerit ovat harmitonta syötävää, jota varten ei välttämättä tarvitse haarukkaa, veistä ja pöytää. 

Kaupunkilaiset haluvat kasvisruokaa

Muiden muassa Tammerfestiä, Jurassic Rockia, Suomipopia ja We love the 90s -festivaaleja järjestävä Timo Isomäki on seurannut ruokakulttuurin muutosta lähietäisyydeltä.

– Kun itse kävin festareilla vieraana 80-luvulla, oli tarjolla lähinnä makkaraperunoita ja grillattuja kanoja, ja yleensä nekin olivat palaneita. Tänä päivänä festareilla on ihan eritasoinen tarjonta, ja esimerkiksi kasvisruoka on äärimmäisen tärkeässä osassa.

Se, millaista ruokaa kävijät haluavat, riippuu festivaalin tyylistä. 

– Raskaamman musiikin festareilla ruokakin on raskaampaa. On pulled porkia ja ribsiä ja tukevia hampurilaisia. Kun taas mennään kevyempään musiikkitarjontaan, myös ruoka kevenee. Kaupungeissa kasvisruoan kysyntä kasvaa. Suvilahdessa saattaa mennä jo puoletkin kasvisruokaa, maaseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla kasvisruoka ei ole niin suuressa osassa.

Burgereista on myös Isomäen mukaan tullut uusi makkaraperunat.

– Hampurilaiset ovat ehdottomasti uusi suosikki.

"No junk food"

Tammisaaren Rock & Blues -festivaalia järjestävä Kristian Karnell on vienyt ruoan ja musiikin yhdistämisen vieläkin pidemmälle. Festivaali on kasvanut Karnellin pyörittämän ravintola Bossanovan yhteyteen, ja festareiden tunnuslause on ytimekkäästi No junk food. Festivaalivieraat pääsevät halutessaan nauttimaan vip-illallisesta, minkä lisäksi myyntikojuissa on tarjolla ruokaa laidasta laitaan, mutta vain laadukkaista raaka-aineista tehtynä. 

– Festareilla ei tulla näkemään makkaraperunoita. Miksi tarjota sellaista, kun suomalainen ruokakulttuuri kehittyy koko ajan, ja ihmiset haluavat tuoretta ja hyvää ruokaa? Kyllähän makkaraperunat maistuvat hyvältä aamuneljältä, mutta miksei aamuyöstä voisi vetää myös hummerihodarin? Karnell toteaa. 


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja