Grillattu makkara ja makkaraperunat eivät ole enää ainoa tai edes se himoitun festareilta saatava ruoka. Hampurilaisista on tullut uusi makkaraperunat.
Ruokaan panostetaan festivaaleilla nyt täysin uudella tavalla. Esimerkiksi metallifestivaali Tuskassa kävijöitä ilahduttaa Black dining -alue, jossa tarjolla on niin flank steakia, ribsejä kuin mustamakkarahodareita puolukkamajoneesilla.
– Olemme yrittäneet valita ruokia, joista ajattelemme asiakaskunnan tykkäävän. Tarjolla on myös gourmet-burgereita, ranskalaisia crepejä ja artesaanijäätelöä, sanoo Tuska-festivaalin promoottori Jouni Markkanen.
Markkasen mukaan erityisesti hampurilaiset tekevät nykyään kauppansa festivaalikävijöille.
– Tuskan klassikkoburgerit ovat olleet viime vuosien hillitön hitti. Burgerit ovat harmitonta syötävää, jota varten ei välttämättä tarvitse haarukkaa, veistä ja pöytää.
Kaupunkilaiset haluvat kasvisruokaa
Muiden muassa Tammerfestiä, Jurassic Rockia, Suomipopia ja We love the 90s -festivaaleja järjestävä Timo Isomäki on seurannut ruokakulttuurin muutosta lähietäisyydeltä.
– Kun itse kävin festareilla vieraana 80-luvulla, oli tarjolla lähinnä makkaraperunoita ja grillattuja kanoja, ja yleensä nekin olivat palaneita. Tänä päivänä festareilla on ihan eritasoinen tarjonta, ja esimerkiksi kasvisruoka on äärimmäisen tärkeässä osassa.
Se, millaista ruokaa kävijät haluavat, riippuu festivaalin tyylistä.
– Raskaamman musiikin festareilla ruokakin on raskaampaa. On pulled porkia ja ribsiä ja tukevia hampurilaisia. Kun taas mennään kevyempään musiikkitarjontaan, myös ruoka kevenee. Kaupungeissa kasvisruoan kysyntä kasvaa. Suvilahdessa saattaa mennä jo puoletkin kasvisruokaa, maaseudulla ja pienemmillä paikkakunnilla kasvisruoka ei ole niin suuressa osassa.
