Unohda kaloreiden laskeminen – rasvainen ruokavalio onkin tehokkain laihduttaja?

oliivi
Shutterstock

Kaloreiden laskeminen ei olekaan paras keino laihduttaa, esittää tuore tutkimus.

Runsasenerginen, paljon pehmeitä rasvoja, kuten oliiviöljyä sisältävä ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin tiukka kaloreiden laskeminen ja rasvojen välttely.

Espanjalaistutkimuksessa seurattiin lähes 7500 espanjalaista miestä ja naista viiden vuoden ajan. Testihenkilöt sairastivat kakkostyypin diabetesta tai olivat riskissä sairastua sydänsairauksiin.

Tutkittavat laitettiin noudattamaan kolmea erilaista dieettiä. Yksi ryhmä noudatti Välimeren ruokavaliota, joka sisälsi runsaasti oliiviöljyä, toinen ryhmä taas noudatti samanlaista dieettiä mutta kyllästettynä pähkinöillä. Kolmas ryhmä noudatti yleistä laihduttajien ruokavaliota ja vältteli kaikenlaista rasvaa.

Viiden vuoden aikana kaikissa ryhmissä tapahtui laihtumista, mutta eniten laihtui oliiviöljyä runsaasti käyttänyt ryhmä, jossa paino putosi keskimäärin 0,88 kiloa. Myös vyötärönympärys pieneni eniten oliiviöljyä suosineella ryhmällä.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, ettei kaloreiden tiukka laskeminen ja rasvojen välttely toimi sen paremmin painonpudotuksessa kuin runsaasti pehmeitä rasvoja, kasviksia ja kalaa sisältäväkään ruokavalio. Välimeren ruokavaliolla on tutkitusti myös runsaasti erilaisia terveyshyötyjä. 

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinologyssa.

Lähde: Daily Mail 

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat