Hurja väite: Hittidieetillä huikea terveysvaikutus jo kahdeksassa viikossa?

liha
Shutterstock

Paleodieetin noudattaminen voi pienentää sydänkohtauksen riskiä vain kahdeksassa viikossa, väittää tuore tutkimus. 

Tuore tutkimus väittää paleodieetin tarjoavan terveyshyötyjä jo kahdessa kuukaudessa. Pienessä tutkimuksessa osallistujat laitettiin noudattamaan paleoruokavaliota, joka käytännössä tarkoittaa, että ruokavalioon kuuluvat vain sellaiset ruoat, jota kivikaudellakin ihmiset söivät. Siten liha, merenelävät, kasvikset ja pähkinät ovat sallittujen ruokien joukossa, kun taas viljoja, maitotuotteita, alkoholia ja prosessoitua ruokaa paleodieettiin ei mahdu.

Tutkimus tehtiin kahdeksalla henkilöllä. Tutkimuksessa normaalia länsimaista ruokavaliota noudattavat henkilöt vaihtoivat paleodieettiin kahdeksan viikon ajaksi. Käytettäväkseen he saivat paleodieetin ohjeet ja kehotuksen syödä niin paljon tai niin vähän ruokaa kuin mieli tekee.

Kaikkien kahdeksan henkilön elimistössä tapahtui noin 35 prosentin nousu IL-10-molekyylin pitoisuuksissa. IL-10 on molekyyli, joka taistelee tulehduksia vastaan ja suojaa verisuonia.

Henkilöt saivat paleodieetillä keskimäärin 22 prosenttia vähemmän energiaa ja 44 prosenttia vähemmän hiilihydraatteja kuin normaalisti.

Koska verrokkiryhmää ei ollut ja tutkimusotanta oli hyvin pieni, on tutkimuksen perusteella kuitenkin mahdotonta sanoa, johtuivatko muutokset tietyistä ruokavalinnoista vai painonpudotuksesta. Aihe kaipaa vielä lisätutkimuksia. 

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja