Hurja väite: Hittidieetillä huikea terveysvaikutus jo kahdeksassa viikossa?
Paleodieetin noudattaminen voi pienentää sydänkohtauksen riskiä vain kahdeksassa viikossa, väittää tuore tutkimus.
Tuore tutkimus väittää paleodieetin tarjoavan terveyshyötyjä jo kahdessa kuukaudessa. Pienessä tutkimuksessa osallistujat laitettiin noudattamaan paleoruokavaliota, joka käytännössä tarkoittaa, että ruokavalioon kuuluvat vain sellaiset ruoat, jota kivikaudellakin ihmiset söivät. Siten liha, merenelävät, kasvikset ja pähkinät ovat sallittujen ruokien joukossa, kun taas viljoja, maitotuotteita, alkoholia ja prosessoitua ruokaa paleodieettiin ei mahdu.
Tutkimus tehtiin kahdeksalla henkilöllä. Tutkimuksessa normaalia länsimaista ruokavaliota noudattavat henkilöt vaihtoivat paleodieettiin kahdeksan viikon ajaksi. Käytettäväkseen he saivat paleodieetin ohjeet ja kehotuksen syödä niin paljon tai niin vähän ruokaa kuin mieli tekee.
Kaikkien kahdeksan henkilön elimistössä tapahtui noin 35 prosentin nousu IL-10-molekyylin pitoisuuksissa. IL-10 on molekyyli, joka taistelee tulehduksia vastaan ja suojaa verisuonia.
Henkilöt saivat paleodieetillä keskimäärin 22 prosenttia vähemmän energiaa ja 44 prosenttia vähemmän hiilihydraatteja kuin normaalisti.
Koska verrokkiryhmää ei ollut ja tutkimusotanta oli hyvin pieni, on tutkimuksen perusteella kuitenkin mahdotonta sanoa, johtuivatko muutokset tietyistä ruokavalinnoista vai painonpudotuksesta. Aihe kaipaa vielä lisätutkimuksia.
Lähde: Daily Mail
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti