Tuttua ruokaa entistä herkullisemmassa muodossa – juusto kruunaa helpon kylmäsavulohikeiton

kalakeitto
Juustoinen kalakeitto lämmittää kylmänä pakkaspäivänä. Shutterstock

Perinteinen kalakeitto saa uuden muodon, kun liemeen lisätään sulatejuustoa ja pinnalle ripotellaan tuoretta korianteria. 

Sen lisäksi, että 13.2. vietetään hernekeitosta tunnettua laskiaistiistaita, helmikuun toisena tiistaina vietetään myös kansallista kalakeittopäivää. Teemapäivällä halutaan muistuttaa suomalaisia kalaruoan positiivisista terveysvaikutuksista – ja kannustetaan totta kai syömään kalakeittoa.

Tuttu ruokalaji muuntuu helposti uuteen uskoon

Kalakeittopäivänä ei tarvitse tyytyä kerta toisen jälkeen samaan ruokaan, sillä kalakeitosta löytyy erilaisia versioita saariston silakkasopasta kainuulaiseen muikkukeittoon. Kalakeitosta voi helposti muokata myös omaan makuun sopivan lisäämällä keittoon vaikkapa yrttejä tai juustoa, kuten tässä herkullisessa kylmäsavulohikeitossa.

Kun keiton pinnalle ripotellaan tuoretta korianteria ja lisukkeena tarjoillaan maissilastuja, aivan uusi kalakeittoelämys on valmis. 

Juustoinen kylmäsavulohikeitto (4 annosta)

1 l vettä
3 rkl kasvisfondia
250 g voimakasta sulatejuustoa
2 valkosipulinkynttä
2 dl maissia (pakasteesta tai purkista)
150 g kylmäsavulohiviipaleita
3 rkl maissitärkkelysjauhoja
1/2 dl vettä

Lisäksi

1 dl hienonnettua korianteria
100 g maissilastuja

Mittaa vesi ja kasvisfondi kattilaan. Kiehauta. Lisää joukkoon sulatejuustoa nokareina. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, lisää kattilaan. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut. Lisää joukkoon maissit. Kuutioi kylmäsavulohiviipaleet ja lisää keiton joukkoon.

Sekoita maissitärkkelysjauhot ja vesi pienessä astiassa tasaiseksi, ja kaada seos ohuena nauhana keiton joukkoon. Kiehauta ja keitä pari minuuttia, kunnes keitto sakenee.

Nostele keittoa annoslautasille. Lisää päälle korianteria. Tarjoile nachojen kanssa.

Lähde: ProKala

Keittojen lisäksi kala sopii erinomaisesti myös nopesti valmistuviin pasta-annoksiin, kuten tähän Kari Aihisen currypastaan. 

Currylla maustettu savukalapasta 7:55

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat