Uuden tutkimuksen mukaan oliiviöljy kestää kuumennusta paremmin kuin auringonkukkaöljy, maissiöljy tai soijaöljy, kertoo Sciencedaily.com
Paistaminen on yksi maailman suosituimmista tavoista kypsentää ruokaa. Mutta onko sillä väliä, millaisessa öljyssä ruokansa paistaa? Uuden tutkimuksen mukaan saattaa hyvinkin olla.
Journal of Agricultural and Food Chemistryssä julkaistu tutkimus osoittaa, että oliiviöljy kestää paremmin paistamista kuin moni siemenöljy ja tekee ruoasta siten terveellisempää.
Tutkijat huomasivat, että öljyillä on erilaisia fysikaalisia, kemiallisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia, jotka voivat heikentää öljyn laatua kuumennettaessa ja vaikuttaa siten myös itse ruoan ravitsemuksellisiin arvoihin.
Tutkijat selvittivät öljyjen eroja uppopaistamalla raakoja perunoita sekä paistamalla niitä öljyssä pannulla. Tutkittavina öljyinä olivat oliiviöljy, maissiöljy, soijaöljy ja auringonkukkaöljy, joista oliiviöljy näytti olevan selvästi paras vaihtoehto paistamiseen.