Tutkimus: Yksi öljy ylitse muiden paistamisessa

öljyt
Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan oliiviöljy kestää kuumennusta paremmin kuin auringonkukkaöljy, maissiöljy tai soijaöljy, kertoo Sciencedaily.com

Paistaminen on yksi maailman suosituimmista tavoista kypsentää ruokaa. Mutta onko sillä väliä, millaisessa öljyssä ruokansa paistaa? Uuden tutkimuksen mukaan saattaa hyvinkin olla.

Journal of Agricultural and Food Chemistryssä julkaistu tutkimus osoittaa, että oliiviöljy kestää paremmin paistamista kuin moni siemenöljy ja tekee ruoasta siten terveellisempää. 

Tutkijat huomasivat, että öljyillä on erilaisia fysikaalisia, kemiallisia ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia, jotka voivat heikentää öljyn laatua kuumennettaessa ja vaikuttaa siten myös itse ruoan ravitsemuksellisiin arvoihin.

Tutkijat selvittivät öljyjen eroja uppopaistamalla raakoja perunoita sekä paistamalla niitä öljyssä pannulla. Tutkittavina öljyinä olivat oliiviöljy, maissiöljy, soijaöljy ja auringonkukkaöljy, joista oliiviöljy näytti olevan selvästi paras vaihtoehto paistamiseen. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.