Mainos

Tutkimus: Viinin maistelu sujuu naisilta paremmin kuin miehiltä – taustalla hämmentävä syy

Tutkimuksen mukaan naiset maistavat viinin eri makuvivahteet miehiä tarkemmin. Naisilla saattaakin olla luonnostaan tarkempi nenä.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten samppanjaa maistellaan oikeaoppisesti.

Food Quality and Preference -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset ovat miehiä parempia viinin maistelijoita, koska miehet ovat liian tunteellisia. Viini saa aikaan miehissä vahvan tunnereaktion, mutta he eivät havaitse viinien eroja niin hyvin.

Madridin teknillisen korkeakoulun tutkimukseen osallistui 208 henkilöä. Sokkotestin osallistujat maistelivat kuutta erilaista viinilaatua, joista yksi oli roséeta, kaksi valkoista ja kolme punaviiniä. Tutkijat toivoivat saavansa lisää tietoa viinin herättämän tuntemuksen ja maun välillä. He halusivat myös selvittää, oliko iällä ja sukupuolella merkitystä.

Tutkijat saivat selville, että miehet reagoivat tunteellisemmin maistelemiinsa viineihin, kun taas naiset keskittyivät enemmän havainnoimaan viinien eroja.

Iällä vaikutti myös olevan merkitystä. Vanhimmat ihmiset näyttivät pitävän kaikista viineistä laadusta riippumatta.

Sama todettu aiemminkin

Saman suuntaisia tuloksia oli saatu aiemmissakin tutkimuksissa. Esimerkiksi Nature Neuroscience -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisilla on tarkempi makuaisti, mikä saattaa selittää asian. Brasilialaistutkimuksessa taas saatiin viitteitä siitä, että naisilla oli enemmän hajuelinsoluja kuin miehillä, mikä tekisi heistä parempia nuuhkijoita.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston ravitsemustieteiden professori Paul Breslin kertoo VinePair.com-sivustolle, että naiset saattavat löytää makuja, joita miehet eivät havaitse. Havainnointikykyä saattaa parantaa sekin, että naiset juovat yleensä viinejä miehiä enemmän.

Tutkimuksessa selvisi myös, että tietyn tyyppiset viinit saivat aikaan tietynlaisia tunteita. Hedelmäiset ja kukkaiset juomat näyttivät saavan osallistujat hyvälle tuulelle, kun taas lakritsi, neilikka ja vanilja eivät joko vaikuttaneet mitenkään tai laskivat mielialaa.

Mutta maulla ei siinä mielessä ollut väliä, että naiset maistoivat kaikki maut tarkemmin. Tutkimus saattaakin haastaa vanhan tavan, jonka mukaan tarjoilija kaataa viiniä maisteltavaksi ensin miehelle. 

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja