Tutkimus selvitti: Tällainen on täydellinen ranskanperuna – oletko samaa mieltä?

0:29 Mistä McDonald'sin ranskalaiset tehdään?

Ison-Britannian elintarvikealan lautakunnan (Food Advisory Board) tutkimus selvitti, millainen on täydellinen ranskalainen. Tutkimukseen osallistui yli 2 000 aikuista.

Asiasta uutisoivat muun muassa The Independent ja Mirror. Tutkimus selvitti, millainen on brittien mielestä täydellinen ranskanperuna. Kriteerit ovat yllättävän vaativat.

Perinteinen jyrää

Tutkimuksen mukaan "täydellinen ranskalainen" on 7 senttimetriä pitkä ja 1,2 senttimetriä leveä. Ranskalaisen tulisi olla suora, paksuhko, rapea ulkoa ja pehmeä sisältä.

Brittien mielestä ohuet, poimutetut tai kierreranskalaiset eivät ole läheskään yhtä hyviä kuin perinteinen malli.

Ranskalaisten valmistukseen suosituin perunalaji on Maris Piper. 

Ja ketsuppia päälle!

Jopa 49 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, että ketsuppi on täydellinen lisuke ranskalaisille. Viinietikka ja majoneesi tulivat perässä. Currydippi voitti puolestaan juustodipin. 

Tutkimuksessa huomattiin myös, että Ison-Britannian eteläosissa currydippi on suositumpaa, ja pohjoisessa pidettiin perinteisemmistä vaihtoehdoista.

Ranskalaiset tulisi kuitenkin maustaa ainoastaan suolalla.

Vastanneista jopa 40 prosenttia oli sitä mieltä, että ranskalaiset ovat heidän lempiruokaansa. Neljäsosa haluaisi syödä niitä joka aterialla, jos se olisi mahdollista.

Ranskalaiset voidaan valmistaa myös terveellisesti

Vaikka ranskalaiset mielletään epäterveelliseksi herkuiksi, perunan ravintoarvoja tarkastellessa palat, joissa on mukana kuorta, ovat itse asiassa terveellisiä.

– Kun ranskalaisiin jätetään kuori päälle, ja ne on valmistettu juuri oikealla tavalla, ranskalaiset voivat olla osa terveellistä, tasapainoista ruokavaliota, kertoo lautakunnan professori Robert Pickard.

– Kun ranskalaisia valmistetaan, on parempi vaihtoehto valita paksusti leikattu ranskanperuna kuin ohut tikku. Näin annoksessa on vähemmän rasvaa.

Pickard muistuttaa, että uunissa valmistetut perunat ovat terveellisempiä kuin uppopaistetut. 

– Paista ne uunissa pienllä määrällä öljyllä, lisää lautaselle vähärasvaista lihaa ja paljon vihanneksia. Näin saadaan aikaan terveellinen ja tasapainoinen ateria.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja