Tutkimus paljastaa: Pikaruoalla yhteys lasten koulumenestykseen

pikaruoka
Shutterstock

Roskaruoalla on tuoreen tutkimuksen mukaan ikäviä vaikutuksia lasten koulumenestykseen, uutisoi The Daily Meal.

Roskaruokaa säännöllisesti syövät lapset pärjäävät koulussa huonommin, kertoo Clinical Pediatricsissa julkaistu uusi tutkimus. Tutkimuksen mukaan pikaruoan runsaan kulutuksen ja huonojen kouluarvosanojen välillä oli selkeä linkki.

Yhdysvalloissa toteutettuun pitkäaikaistutkimukseen osallistui 8500 lasta. Tutkimuksen alussa lapset olivat 10-vuotiaita. Heidän pikaruokatottumuksiaan ja koulumenestystään mitattiin kolmen vuoden ajan. Ne lapset, joilla pikaruoka kuului säännöllisenä osana ruokavalioon, pärjäsivät koulussa huonommin.

– Tutkimukset ovat keskittyneet erityisesti siihen, miten ruokailutottumukset vaikuttavat lasten ylipainoon. Tämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että pikaruoalla on yhteys myös toiseen ongelmaan, eli heikompaan koulumenestykseen, totesi tutkimusta johtanut Kelly Purtell Ohion yliopistosta The Telegraphille.

Tutkijat epäilevät, että tuloksiin saattaa liittyä kaksi eri syytä. Ensinnäkin runsaasti pikaruokaa syövät saattavat kärsiä raudanpuutteesta, mikä puolestaan saattaa vaikuttaa tiettyihin aivojen prosesseihin. Toisaalta selittävänä tekijänä saattaa olla myös runsaan rasvan- ja sokerinsaannin keskittymiskykyä heikentävä vaikutus. 

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja