Mainos

Tutkimus: Kevyttuotteissa yllättävä terveysriski?

Turun yliopiston tutkijoille selvisi, että kevyttuotteet voivat lisätä riskiä sairastua diabetekseen.

Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että kevyttuotteiden sisältämä pektiini saattaa edesauttaa ykköstyypin diabetekseen sairastumista.

– Osoitimme tutkimuksessamme, että mahasuolikanavan bakteeriston vaikutuksesta pilkkoutuvilla ja bakteeriston aineenvaihduntaan vaikuttavilla kuidunomaisilla yhdisteillä, pektiinillä ja ksylaanilla, on eläinkokeissa diabeteksen kehittymistä edesauttava vaikutus, kertoo UTULabin autoimmuunitutkimusten osastonjohtaja, dosentti Arno Hänninen.

Tätä ennen yksittäisen ravintotekijän ei ole voitu osoittaa selvästi vaikuttavan lapsen tai eläinkokeissa koe-eläinten riskiin sairastua tyypin 1 diabetekseen.

Missä on pektiiniä?

Ihmiset syövät pektiiniä etenkin hedelmien kuorissa ja juureksissa. Pektiini on myös suosittu lisäaine (E 440) monissa maitotuotteissa, kevyttuotteissa, pikkulasten soseissa sekä hilloissa ja marmeladeissa.

Raakaraasteita ja kuorimattomia omenoita lapsille?

Hännisen mukaan eläinkokeen tulokset antavat aiheen selvittää tarkemmin, vaikuttavatko pektiini ja ksylaani haitallisesti myös pikkulasten suolistoon.

– Raakaraasteiden ja marjojen lisäämisen ruokavalioon imeväisiässä on aiemmin todettu lisäävän diabetekseen liittyvien merkkiaineiden ilmaantumista pikkulapsilla, mutta niiden tai soseiden ja kevyttuotteiden käytön vaikutuksesta diabeteksen puhkeamiseen ei ole toistaiseksi näyttöä.

Tutkitut yhdisteet vaikuttavat myös ihmisen suolistomikrobistoon, mutta toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko pikkulasten ruokavaliossa tavanomaisilla määrillä yhtä merkittävää vaikutusta mikrobistoon kuin koe-eläinten ravitsemuksessa käytetyillä määrillä.

– Lisätietoa tarvitaan nyt siitä, miten näitä yhdisteitä sisältävät elintarvikkeet vaikuttavat imeväisten suolistoon ja siitä, lisäävätkö ne mahdollisesti riskiä sairastua tyypin 1 diabetekseen. Vaikka ravitsemussuositusten muuttamiseen ei vielä ole aihetta, tutkimuksen perusteella voisi olla harkinnan arvoista välttää pikkulasten ravitsemuksessa runsaasti pektiiniä sisältäviä ruokia kuten raakaraasteita ja kuorimattomia omenia, Hänninen sanoo.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja