Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijoiden yllätysväite: Kaikki ovatkin aina valmistaneet kahvia väärin – vaikuttaa makuun

Tutkijoiden mukaan ihmiset käyttävät kahvipapuja liikaa ja liian hienolla jauhatuksella.
Tutkijoiden mukaan ihmiset käyttävät kahvipapuja liikaa ja liian hienolla jauhatuksella.Shutterstock
Julkaistu 29.01.2020 08:27

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuoreen tutkimuksen mukaan ihmiset käyttävät kahvissaan yksinkertaisesti liikaa kahvia. 

Tieteellisessä Matter-julkaisussa esitelty tuore tutkimus väittää, että ihmiset ovat jo pitkään keittäneet väärin kahvinsa. Tähän tulokseen päätyivät tutkimukseen osallistuneet tutkijat ja matemaatikot. Tutkimuksesta uutisoi muun muassa Fox News.

Asiantuntijoiden mukaan kahvinkeittäjät sekä kotona että kahviloissa käyttävät kahvissaan liikaa papuja ja liian hienoksi jauheuttuna, jolloin juoman mausta tulee epätasainen ja raaka-ainetta menee hukkaan. Tutkimuksessa käsiteltiin erityisesti espressokahvia.

Vähemmän papuja, karkeampi jauhatus

Tutkijoiden mukaan ihmisten tulisikin käyttää vähemmän papuja ja karkeampaa jauhatusta, jolloin kahvin mausta tulee tasaisempi ja parempi, ja hävikiltä vältytään.

– Suurin osa kahvialalla työskentelevistä käyttää hienoa jauhatusta ja paljon kahvipapuja, jolloin kahviin tulee ennalta-arvaamaton kitkeryys ja happamuus. Vaikka se kuulostaa oudolta, kokeemme ja mallinnuksemme osoittaa, että tasalaatuisempaa kahvia saa yksinkertaisesti käyttämällä vähemmän kahvipapuja ja karkeampaa jauhatusta, Oregonin yliopiston kemisti toteaa.

Christopher Hendon

Tutkimuksen perusteella yhteen espressoshottiin tulisi käyttää 15 grammaa kahvia 20 gramman sijaan. Tämä johtaisi sekä taloudellisempaan että kestävämpään kahvinkulutukseen. Kahvialan ammattilaiset kuitenkin muistuttavat, että asia ei ole niin mustavalkoinen.

– Uuttamisprosessiin vaikuttaa oleellisesti kahvipavun alkuperä. Esimerkiksi kasvupaikka, kahvipavun kuoren fermentointi ja huuhteluprosessi vaikuttava kahvin maitohappotasoihin, Kettner Coffee Supplyn barista Adam Budnick sanoo.

Lue myös: Yllättävä kikka tekee "huonostakin" kahvista paremman makuista: Tätä kannattaa lisätä kahvijauheen joukkoon

Lähde: Fox News

Lisää aiheesta:

Mustana, kiitos! Tässäkö todellinen syy, miksi niin moni rakastaa juoda kahvinsa ilman maitoa ja sokeria?Ethän sinäkin sorru kamalaan kahvisyntiin? Moni suomalainen ei tule edes ajatelleeksi, vaikka rahaa valuu hukkaanTavallinen kahvinkeitin vai kahvikone? Älä ainakaan sorru näihin laitevirheisiin: "Et saa kovin hyvää kahvia"Suomalaisten yleinen kahvivirhe yllätti tutkijatkin – tarjolla olisi simppeli ratkaisu: "Et ehkä tule ajatelleeksi"Saako kahvia uudelleenlämmittää? Totuus mikrottamisesta – asiantuntijat paljastavat korona-ajan kahvivinkin, jota moni ei ole tullut ajatelleeksiTutkijat kehittelivät kahvittoman kahvin – ja se tekee hyvää niin sinulle kuin ympäristölle
JuomatKahviMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 26.10.09:43
    Ruokakauppa

    Totuus Hartwallin omenalimusta voi yllättää

  • 17.10.14:32
    Viinit

    Tässä on "Alkon paras punaviini" – voittaja valittiin 250 pullon joukosta

  • 22.9.14:47
    Ilmiöt

    Hämmentävästä juomasta tuli ilmiö Suomessa

  • 22.8.07:49
    Ravintolat

    Miten Michelin-ravintolalla voi olla anniskeluluvat toisen ravintolan kautta? Noho kommentoi

  • 26.7.14:35
    Vesimeloni

    Näppärä kikka! Raikas kesäjuoma syntyy yhdestä raaka-aineesta