Tutkijoiden uskomaton löydös: Runsas juustonsyönti onkin terveydelle hyväksi – laskee rasvaprosenttia ja kolesterolia

juusto (1)
Shutterstock

Irlantilaiset tutkijat selvittivät maitotuotteiden vaikutusta 1500 terveeseen ihmiseen. Tutkimustulokset olivat yllättävät.

Tuoreen irlantilaistutkimuksen mukaan runsaasti juustoa syövillä irlantilaisilla ei ole korkeampi verenkolesteroli kuin heillä, jotka eivät syö juustoa. Tutkimuksen toteutti University College Dublin. Nykyisissä terveyssuosituksissa kerrotaan runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävien ruokien, kuten juuston nostavan veren kolesterolitasoa. Korkea kolesteroli on suurin riskitekijä sydänsairausten ja halvausten syntyyn.

Juusto hyväksi – vähärasvaiset maitotuotteet nostivat kolesterolia

Tuoreet tutkimustulokset kuitenkin osoittavat, ettei runsas juustonsyönti kohota LDL-kolesterolia tai lisää kehon rasvaprosenttia. Tutkimuksissa analysoitiin maitotuotteiden, kuten maidon, juuston, jogurtin, kerman ja voin vaikutusta 1500 irlantilaiseen 18-90 -vuotiaaseen, terveeseen ihmiseen.

Tutkimustulos vahvistaa aiempia löydöksiä, joiden mukaan juuston tyydyttynyt rasva ei vaikuta haitallisesti veren kolesteroliin sen sisältämien uniikkien ravintoaineiden ansiosta.

Tutkijat havaitsivat myös, että runsas maitotuotteiden käyttö oli yhteydessä alhaisempaan painoindeksiin, rasvaprosenttiin ja verenpaineeseen sekä kapeampaan vyötäröön. Sen sijaan vähärasvaisia maitotuotteita syövien ihmisten kolesterolitasot olivat korkeammat ja he nauttivat kaiken kaikkiaan enemmän hiilihydraatteja ruokavaliossaan.

Tutkimustuloksista uutisoi Suomessa ensimmäisenä Yle.

Lähde: UCD

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.