Tutkijat yllättyivät: Yhdellä kananmunalla päivässä suuri vaikutus lapseen

kananmuna
Lehtikuva

Kananmunat voivat tarjota helpon, edullisen ja tehokkaan ratkaisun köyhien maiden lasten kasvun hidastumiin. Ecuadorissa toteutetun tutkimuksen mukaan tähän riittää yksi kananmuna päivässä.

Tulosten perusteella puolen vuoden seurannan aikana kananmunia saaneiden 6–9 kuukautisten vauvojen paino ja pituus kehittyivät huomattavasti suotuisammin kuin verrokkien, jotka saivat vain tavallista ravintoa. Varsinaiset kasvun hidastumat olivat kananmunaryhmässä 47 prosenttia vähäisempiä ja aliravitsemus 74 prosenttia vähäisempää. Heidän ruokavaliossaan oli myös vähemmän sokerilla makeutettuja ruokia ja mehuja kuin verrokkiryhmässä.

Kananmunasta apu kasvun hidastumiin?

Tutkijat olettivat kananmunien olevan hyvä ravintolisä, mutta he yllättyivät siitä, miten suuri vaikutus oli. Jos tulokset varmistetaan uusissa tutkimuksissa, kananmuna voisi olla erittäin hyvä lisä kasvun hidastumisesta kärsivien lasten ruokavalioon. Tässä tutkimuksessa lapset eivät saaneet kananmunasta allergisia reaktioita.

Kananmunien uskottiin pitkään altistavan sydänoireille, koska ne sisältävät paljon kolesterolia. Ravinnon kolesterolin ajateltiin nostavan veren kolesterolipitoisuuksia ja sitä kautta myös lisäävän sydänoireita, mutta tutkimustiedon lisääntyessä vaikutus on osoittautunut korkeintaan vähäiseksi.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.