Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat yhdistivät kanan syömisen syöpäriskiin – lääkäriltä tyly kuittaus: "Kaikki ihmiset, jotka hengittävät happea, kuolevat"

Kanansyönti yhdistettiin ensimmäistä kertaa kohonneeseen syöpäriskiin Oxfordin yliopiston tutkimuksessa.
Kanansyönti yhdistettiin ensimmäistä kertaa kohonneeseen syöpäriskiin Oxfordin yliopiston tutkimuksessa. Shutterstock
Julkaistu 09.09.2019 14:01

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Tuore tutkimus löysi linkin kanan syömisen ja syöpäsairauksien väliltä. Arvostettu australialaislääkäri kuitenkin muistuttaa, että yhteyksiä voi löytää yhden jos toisenkin asian väliltä.

Oxfordin yliopiston 475 000 ihmisen tutkimus löysi yhteyden kanansyönnin ja kohonneen syöpäriskin väliltä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vaalean siipikarjanlihan syöminen linkitetään syöpäsairauksiin.

Tutkimus seurasi lähes puolta miljoonaa keski-ikäistä brittiä vuosien 2006-2014 aikana. Noin 23 000 koehenkilölle kehittyi syöpä tutkimusjakson aikana. Tutkijat havaitsivat, että kanan syöminen linkittyi kohonneeseen riskiin sairastua Non-Hodgkin-lymfoomaan, pahalaatuiseen melanoomaan sekä eturauhassyöpään.

"Ei osoita mekanismia, jossa kana todella aiheuttaa syöpää"

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että tutkimustuloksista ei voi vetää suoraa johtopäätöstä, jonka mukaan kanan syöminen aiheuttaisi syöpäsairauksia.

– Tämä tutkimus osoittaa vain yhteyden. Se ei osoita mekanismia, jossa kana todella aiheuttaa syöpää. Tässä vaiheessa minua ei huolestuta, arvostettu australialainen lääkäri Penny Adams muun muassa kommentoi tutkimustuloksia.

Hän muistuttaa, että yhteyksiä yhden ja toisen asian välillä voi löytää lähes mistä aiheesta tahansa.

– Hapen hengittämisellä ja kuolemisella on yhteys. Kaikki ihmiset, jotka hengittävät happea, kuolevat. Ihmiset, jotka tutkimuksissa söivät kanaa, saattoivat myös esimerkiksi juoda enemmän alkoholia, Adams muistuttaa.

Tutkimuksessa ei otettu huomioon kypsennystapaa

Oxfordin yliopiston tutkimuksen tuloksista raportoitiin Journal of Epidemiology and Community Health -tutkimusjulkaisussa. Tutkijat toteavat itsekin, että aihe vaatii vielä lisätutkimusta. Vaikka säännöllisen kanansyönnin sekä kohonneen syöpäriskin väliltä löydettiin yhteys, tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty kertomaan, mikä konkreettinen yhteys on.


Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon kanan valmistustapaa. Kypsennystapa vaikuttaa esimerkiksi lihassa esiintyviin, syöpää tunnetusti aiheuttaviin karsinogeeneihin.

Lähteet: 9news.com.au, The Sun

***

Jos kana maistuu vielä tämänkin uutisen jälkeen, testaa Kari Aihisen suosittu kanaresepti:

7:58Kari Aihinen ja Matinkylän kana

Lisää aiheesta:

Tämä ruokavalio saattaa lähes puolittaa suolistosyöpäriskinKeuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokiaTutkimus: Alkoholin juominen tyhjään vatsaan lisää syöpäriskiäTietyt ruoat erityisen haitallisia teinitytöille – tutkimuksen mukaan rintasyöpäriski kasvaaUnettomuuden vakava haittapuoli vahvistuu – nyt syyttävä sormi osoittaa geenejäLihatuotteet luultua vaarallisempia: Jo pienikin määrä pekonia kasvattaa suolistosyövän riskiä merkittävästi
TutkimustuloksetRuokaSyöpäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • 18.10.19:08
    Sydänterveys

    Tutkijat löysivät keinoja särkyneestä sydämestä toipumiseen

  • 17.10.17:48
    Tiede

    Sukupuuttoon kuolleen "Pähkinänsärkijäihmisen" käsi paljasti yllätyksen yli 1,5 miljoonan vuoden takaa

  • 16.10.11:19
    Muistisairaudet

    Tutkimus osoitti: Näillä elämäntapamuutoksilla voi ehkäistä muistisairauksia

  • 16.10.06:30
    Tiede

    VTT tutki: Ihon vanhenemisen saa kuriin keittiöstä tutulla yrtillä

  • 15.10.20:32
    Viiden jälkeen

    Suomalainen tutkimus paljastaa: Kalaöljystä hyötyvät myös terveet