Mainos
Mainos

Tutkijat yhdistivät kanan syömisen syöpäriskiin – lääkäriltä tyly kuittaus: "Kaikki ihmiset, jotka hengittävät happea, kuolevat"

Tuore tutkimus löysi linkin kanan syömisen ja syöpäsairauksien väliltä. Arvostettu australialaislääkäri kuitenkin muistuttaa, että yhteyksiä voi löytää yhden jos toisenkin asian väliltä.

Oxfordin yliopiston 475 000 ihmisen tutkimus löysi yhteyden kanansyönnin ja kohonneen syöpäriskin väliltä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vaalean siipikarjanlihan syöminen linkitetään syöpäsairauksiin.

Tutkimus seurasi lähes puolta miljoonaa keski-ikäistä brittiä vuosien 2006-2014 aikana. Noin 23 000 koehenkilölle kehittyi syöpä tutkimusjakson aikana. Tutkijat havaitsivat, että kanan syöminen linkittyi kohonneeseen riskiin sairastua Non-Hodgkin-lymfoomaan, pahalaatuiseen melanoomaan sekä eturauhassyöpään.

"Ei osoita mekanismia, jossa kana todella aiheuttaa syöpää"

Asiantuntijat kuitenkin muistuttavat, että tutkimustuloksista ei voi vetää suoraa johtopäätöstä, jonka mukaan kanan syöminen aiheuttaisi syöpäsairauksia.

– Tämä tutkimus osoittaa vain yhteyden. Se ei osoita mekanismia, jossa kana todella aiheuttaa syöpää. Tässä vaiheessa minua ei huolestuta, arvostettu australialainen lääkäri Penny Adams muun muassa kommentoi tutkimustuloksia.

Hän muistuttaa, että yhteyksiä yhden ja toisen asian välillä voi löytää lähes mistä aiheesta tahansa.

– Hapen hengittämisellä ja kuolemisella on yhteys. Kaikki ihmiset, jotka hengittävät happea, kuolevat. Ihmiset, jotka tutkimuksissa söivät kanaa, saattoivat myös esimerkiksi juoda enemmän alkoholia, Adams muistuttaa.

Tutkimuksessa ei otettu huomioon kypsennystapaa

Oxfordin yliopiston tutkimuksen tuloksista raportoitiin Journal of Epidemiology and Community Health -tutkimusjulkaisussa. Tutkijat toteavat itsekin, että aihe vaatii vielä lisätutkimusta. Vaikka säännöllisen kanansyönnin sekä kohonneen syöpäriskin väliltä löydettiin yhteys, tutkimuksessa ei kuitenkaan pystytty kertomaan, mikä konkreettinen yhteys on.

Tutkimuksessa ei myöskään otettu huomioon kanan valmistustapaa. Kypsennystapa vaikuttaa esimerkiksi lihassa esiintyviin, syöpää tunnetusti aiheuttaviin karsinogeeneihin.

***

Jos kana maistuu vielä tämänkin uutisen jälkeen, testaa Kari Aihisen suosittu kanaresepti:

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja