Tutkijat tekivät uuden löydöksen kahvista – hyviä uutisia suurkuluttajille

shutterstock_49548163
Kahvi voi tuoreen tutkimuksen mukaan suojata MS-taudilta. Shutterstock

Säännöllisesti kahvia juovat saattavat tuoreen tutkimuksen mukaan säästyä muita todennäköisemmin MS-taudilta eli multippeliskleroosilta.

Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella kahvin suurkuluttajat säästyvät MS-taudilta noin kolmanneksen todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka eivät juo kahvia. Yhteys on sitä voimakkaampi mitä enemmän kahvia juo, tulokset osoittavat.

Kahvia 4–5 kuppia päivässä

MS-taudilta suojaavia vaikutuksia havaittiin tutkimuksessa sellaisilla ihmisillä, jotka juovat 4–5 mukillista kahvia päivittäin. Kahvi ja kofeiini on aiemmin yhdistetty myös pienempään Parkinsonin taudin riskiin ja eläinkokeissa myös Alzheimerin taudin riski on pienentynyt kofeiinilla. Onkin siis hyvin mahdollista, että kahvi vaikuttaa myös MS-taudin ja muiden keskushermostosairauksien kehittymiseen. Tarkkaa mekanismia ei vielä tunneta ja on myös mahdollista, että yhteyteen vaikuttavat kahvin lisäksi muutkin tekijät.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa ja siksi kaikki keinot hidastaa tautia tai estää sen puhkeaminen ovat tervetulleita.

Tutkimuksessa hyödynnettiin kahden aikaisemman tutkimuksen aineistoja, jotka koostuivat yhteensä 2 800 MS-potilaan ja 4 000 terveen verrokin tiedoista.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat