Tutkijat selvittivät: Näin kahvi vaikuttaa kehoon illalla

Espresso
Kahvista saattaa olla apua jet lagin hoitoon. Shutterstock

Yleisen käsityksen mukaan kahvia ei tulisi juoda ennen nukkumaanmenoa. Colorado Boulderin yliopiston ja Medical Research Council's Laboratory of Molecular Biologyn tiedemiehet kertovat miksi.

Tutkimukset osoittavat, että vahvan kahvin juominen illalla vaikuttaa kehoon samalla tavalla, kuin olisi matkustanut yhden aikavyöhykeen verran länteen.

Noin 200 milligrammaa kofeiinia hidastaa elimistön sisäistä kelloa siinä määrin, että aivot ovat yhden aikavyöhykkeen jäljessä.

Tämä tarkoittaa sitä, että nukahtamisessa voi kestää kauemmin. Myös aamulla herääminen saattaa olla hankalampaa.

Tutkimuksen tulokset yllättäviä

Tutkimuksessa selvitettiin kofeiinin vaikutusta kehoon asuttamalla joukkoa miehiä ja naisia seitsemän viikkoa ikkunattomassa ja kellottomassa tilassa. Tutkituille annettiin 200 milligramaa kofeiinia sisältäviä pillereitä ennen nukkumaanmenoa. 

Tutkimuksen mukaan kokonaisvaikutus oli sama kuin yrittää nukahtaa kirkkaan valon palaessa samanaikaisesti kolme tuntia.

Tutkittujen melatoniinitasoa tutkittiin säännöllisesti. Tutkijat huomasivat, että kofeiinipillerin ja hämärän huoneen yhdistelmä hidasti melatoniinitason nousua keskimäärin 40 minuutilla. Tämä vastaa lähes yhden aikavyöhykkeen matkustamista länteen. Joillakin tutkituilla kehon sisäinen kello kääntyi taaksepäin jopa kaksi tuntia.

Kofeiinista saattaa olla apua aikaerorasitukseen

Cambridgessa sijaitsevan Medical Research Councilin tutkija John O’Neillin mukaan ei ole yllättävää, että kofeiini vaikuttaa kehon sisäiseen kelloon. Vaikutusta ei ole kuitenkaan koskaan aiemmin testattu.

TIESITKÖ? Kahvikuppi sisältää kofeiinia noin 130 milligrammaa. Teekupissa on noin 50 milligrammaa kofeiinia.

– Tulokset tarjoavat selityksen sille, miksi joillekin ihmisille on vaikeampaa käydä nukkumaan, jos he ovat juoneet illalla kahvia, O’Neill kertoo.

Brittiläisen ja yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan kofeiinia voitaisiinkin käyttää apuna länteen matkustavien ihmisten aikaerorasitukseen.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja