Tutkijat kumoavat yleisen harhaluulon: Pasta ei olekaan pahasta
Vältteletkö pastaa, sillä pelkäät sen lihottavan? Tämä uskomus kannattaa unohtaa, sillä lukuisat tutkijat pitävät pastaa terveellisen ruokavalion perustana.
Muutama vuosi sitten yli kolmekymmentä ravitsemustutkijaa eri puolilta maailmaa kokoontui Roomaan keskustelemaan pastan terveellisyydestä. Tutkittuaan nykyisiä ravitsemussuosituksia ja tutkimuksia, he päätyivät pitämään pastaa hyvänä terveellisen ruokavalion perustana. Nämä faktat puhuvat pastan puolesta.
Jopa valkoinen pasta pitää verensokerin tasaisena
Pasta on hiilihydraattipitoista ruokaa, ja hiilihydraatit ovat terveellisen ruokavalion perusta. Asiantuntijat ja tutkijat ympäri maailmaa suosittelevat, että suurin osa päivittäisestä kalorinsaannista, 45–60 prosenttia tulisi juuri hiilihydraateista.
Toisin kuin monet luulevat, pasta kuuluu hitaiden hiilihydraattien joukkoon. Vaikka pasta olisikin valkoista ja pitkälle prosessoitua, se aiheuttaa elimistössä alhaisen sokerivastikkeen. Tämän ominaisuuden ansiosta pasta vapauttaa hiilihydraatteja hitaasti, jolloin myös verensokeri pysyy tasaisena.
Hitaiden hiilihydraattien on todettu lisäävän fyysistä suorituskykyä, sekä lisäävän oppimista. Tämän vuoksi pastaruokia syövien lasten on todettu pärjäävän paremmin koulussa ja liikunnassa.
Pastan kanssa nautitaan terveellisiä raaka-aineita
Pastan syömisen uskotaan lihottavan, mutta se ei ole koko totuus. Pasta ei itsessään aiheuta painonnousua, vaan sitä aiheuttavat liian suuret ruokamäärät. Pastaruoan syömisestä tekee erityisen hyvää myös se, että lisukkeina syödään usein terveellisiä elintarvikkeita, kuten oliiviöljyä, tomaattia ja vähärasvaista lihaa. Nämä raaka-aineet yhdessä saavat aikaan erittäin terveellisen ja tasapainoisen aterian.
Pasta ja pasta-ateriat kuuluvat olennaisena osana perinteisiin ruokavalioihin, kuten Välimeren ja Latinalaisen Amerikan ruokavalioihin. Näitäruokavalioita pidetään maailman terveellisimpinä.
Lähde: International Pasta Organisation
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa