Tutkijat kumoavat yleisen harhaluulon: Pasta ei olekaan pahasta

pasta-annos
Pasta-annoksen voi nyt nauttia ilman tunnontuskia, sillä pastan on todistettu tekevän sinulle hyvää. Shutterstock

Vältteletkö pastaa, sillä pelkäät sen lihottavan? Tämä uskomus kannattaa unohtaa, sillä lukuisat tutkijat pitävät pastaa terveellisen ruokavalion perustana.

Muutama vuosi sitten yli kolmekymmentä ravitsemustutkijaa eri puolilta maailmaa kokoontui Roomaan keskustelemaan pastan terveellisyydestä. Tutkittuaan nykyisiä ravitsemussuosituksia ja tutkimuksia, he päätyivät pitämään pastaa hyvänä terveellisen ruokavalion perustana. Nämä faktat puhuvat pastan puolesta. 

Jopa valkoinen pasta pitää verensokerin tasaisena

Pasta on hiilihydraattipitoista ruokaa, ja hiilihydraatit ovat terveellisen ruokavalion perusta. Asiantuntijat ja tutkijat ympäri maailmaa suosittelevat, että suurin osa päivittäisestä kalorinsaannista, 45–60 prosenttia tulisi juuri hiilihydraateista. 

Toisin kuin monet luulevat, pasta kuuluu hitaiden hiilihydraattien joukkoon. Vaikka pasta olisikin valkoista ja pitkälle prosessoitua, se aiheuttaa elimistössä alhaisen sokerivastikkeen. Tämän ominaisuuden ansiosta pasta vapauttaa hiilihydraatteja hitaasti, jolloin myös verensokeri pysyy tasaisena.

Hitaiden hiilihydraattien on todettu lisäävän fyysistä suorituskykyä, sekä lisäävän oppimista. Tämän vuoksi pastaruokia syövien lasten on todettu pärjäävän paremmin koulussa ja liikunnassa.

Pastan kanssa nautitaan terveellisiä raaka-aineita

Pastan syömisen uskotaan lihottavan, mutta se ei ole koko totuus. Pasta ei itsessään aiheuta painonnousua, vaan sitä aiheuttavat liian suuret ruokamäärät.  Pastaruoan syömisestä tekee erityisen hyvää myös se, että lisukkeina syödään usein terveellisiä elintarvikkeita, kuten oliiviöljyä, tomaattia ja vähärasvaista lihaa. Nämä raaka-aineet yhdessä saavat aikaan erittäin terveellisen ja tasapainoisen aterian.

Pasta ja pasta-ateriat kuuluvat olennaisena osana perinteisiin ruokavalioihin, kuten Välimeren ja Latinalaisen Amerikan ruokavalioihin. Näitäruokavalioita pidetään maailman terveellisimpinä. 

Lähde: International Pasta Organisation

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja