Tutkijat jakoivat viininjuojat neljään eri ryhmään – mihin joukkoon sinä kuulut?

viinit, lasit
Makumieltymyksemme eivät olekaan kovin yksilöllisiä. Kuvituskuva. Shutterstock

Uuden tutkimuksen mukaan jokainen ihminen sopii makunystyröidensä perusteella yhteen neljästä viininjuojatyypistä.

Suositun Tim Hannin laatiman, viininjuojia koskevan teorian mukaan ihmisen viinimaku määräytyy perimän, ympäristön ja iän mukaan. Michiganin yliopiston tutkijat lähtivät teorian innoittamina selvittämään, kuinka yksilöllisiä makumieltymykset todella ovat.

International Journal of Wine Business Research -julkaisussa esitelty tutkimuksessa tarkasteltiin 310 nuoren aikuisen makumieltymyksiä ja kulutustapoja. Tiedot kerättiin sekä kyselyllä että maistattelututkimuksella, jossa koehenkilöt söivät erilaisia välipaloja ja viinejä – ensin erikseen, sitten yhdessä. Tutkijat kertovat näin saaneensa tietoja niin kohderyhmänsä viinimausta, ruokamieltymyksistä kuin muistakin tavoista.

Keräämiensä tietojen perusteella tutkijat luokittelivat ihmiset neljään eri viininjuoja-luokkaan. Luokittelusta huolimatta tutkijat kirjoittavat, että jokaisella ihmisellä on omat henkilökohtaiset makumieltymyksensä sekä hyvästä viinistä että viiniin sopivasta ruoasta.

Makea

Tähän kategoriaan tipahtavat ihmiset ovat viiniensä suhteen erityisen nirsoja. Makea-luokkaan kuuluvista viininjuojista jopa 70 prosenttia on naisia. He haluavat viininsä makeana ja kevyenä, eivätkä liian vahvana.

Tutkijoiden mukaan makea-kategoriaan kuuluvat henkilöt ovat nirsoja elämässään muutoinkin kuin viinien suhteen. He myös pitävät tavallisesti hiilihapotetuista juomista sekä suolaisesta ruoasta.

Erityisherkkä

Erityisherkkä-tyyppiset viininjuojat pitävät makumaailmaltaan selkeistä ja yksinkertaisista viineistä. He ovat hyvin samankaltaisia kuin makea-kategorian ihmiset. Ryhmät erottaa erityisherkkien avoimempi asenne uusia viinejä kohtaan.

Tutkijoiden mukaan erityisherkät viininjuojat ovat samoja ihmisiä, jotka todennäköisimmin valittavat television metelistä tai huoneen lämpötilasta.

Suvaitseva

Viinien yhteydessä suvaitsevaisuus tarkoittaa vahvoista ja rohkeista mauista pitämistä. Suvaitsevaiset viininjuojat eivät pidä ”nynnymäisistä” viineistä. Alkon hyllyllä suvaitsevat valitsevat intensiivisiä valkoviinejä tai täyteläisiä punaviinejä.

Tutkimustulosten mukaan jyhkeiden viinien lisäksi suvaitsevat viininjuojat pitävät vahvasta kahvista ja juustoista. Luonteeltaan nämä henkilöt ovat päättäväisiä ja loogisesti ajattelevia.

Herkkä

Poikkeus keskellä viininjuojien melko selkeästi toisistaan erottuvia ryhmiä ovat herkkä-luokan ihmiset. He ovat juomatavoissaan joustavia ja seikkailunhaluisia.

Tutkijat kertovat, että herkät viininjuojat ovat tyypillisesti elämänasenteeltaan vapaamielisempiä ja mukautuvaisempia kuin muut.

Lähde: Independent

***

Jos viineistä maistuu parhaiten kuohuva, ei sen kuplista haluaisi hevillä luopua. Katso alla olevalta videolta, miten kuohujuoma kaadetaan lasiin oikeaoppisesti.

0:57

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja