Turvottaako? Syy voi piillä näissä ruoissa

pastakastike
Valmispastakastikkeissa voi olla runsaasti suolaa. Shutterstock

Suola on ehkä yleisin turvotuksen aiheuttaja. Suolaa löytyy valmiskastikkeista, eineksistä, leivistä, juustoista ja leikkeleistä.

Suolaa on vaikea vältellä kokonaan, eikä sitä pidäkään leikata täysin pois ruokavaliosta. Totuus kuitenkin on, että suolaa kertyy helposti yli suositusten, sillä monet ruoat sisältävät suuria määriä niin sanottua piilosuolaa.

Suolan saantisuositus on korkeintaan viisi grammaa vuorokaudessa, mutta suomalaisten keskisaanti huitelee lähes kaksinkertaisissa luvuissa.

Tiesitkö?

Varsinainen suolapiilo ovat murot: makealta maistuvissa aamiaismuroissa voi suolaa olla saman verran kuin perunalastuissa.

Lähde: Syö hyvää

Liian suolan syömisen huomaa helposti turvotuksesta. Turvotus on väliaikaista ja menee ohi, mutta se ei poista turvotuksen epämukavuutta.

Piilosuolaa on erityisen paljon puolivalmisteissa ja valmiissa ateria- ja maustekastikkeissa. Myös valmisruoissa ja leivissä voi olla reilusti suolaa. Leivän lisäksi myös leivänpäälliset, kinkut, juustot ja muut leikkeleet ovat yksi isoimmista piilosuolan lähteistä. 

Omaan suolansaantiisi voit vaikuttaa ruokaa laittaessa vaihtamalla suolan chiliin, sipuleihin ja yrtteihin. 

Turvotus on suolan haitoista ehkä vähiten vaarallisin, sillä liiallisella suolansaannilla on vakavampiakin seurauksia. Suola nostaa verenpainetta sekä rasittaa verisuonia ja sisäelimiä, kuten sydäntä ja munuaisia. 

Lähde: Foxnews

1:29

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja