Turvottaako? Syy voi piillä näissä ruoissa
Suola on ehkä yleisin turvotuksen aiheuttaja. Suolaa löytyy valmiskastikkeista, eineksistä, leivistä, juustoista ja leikkeleistä.
Suolaa on vaikea vältellä kokonaan, eikä sitä pidäkään leikata täysin pois ruokavaliosta. Totuus kuitenkin on, että suolaa kertyy helposti yli suositusten, sillä monet ruoat sisältävät suuria määriä niin sanottua piilosuolaa.
Suolan saantisuositus on korkeintaan viisi grammaa vuorokaudessa, mutta suomalaisten keskisaanti huitelee lähes kaksinkertaisissa luvuissa.
Tiesitkö?
Varsinainen suolapiilo ovat murot: makealta maistuvissa aamiaismuroissa voi suolaa olla saman verran kuin perunalastuissa.
Lähde: Syö hyvää
Liian suolan syömisen huomaa helposti turvotuksesta. Turvotus on väliaikaista ja menee ohi, mutta se ei poista turvotuksen epämukavuutta.
Piilosuolaa on erityisen paljon puolivalmisteissa ja valmiissa ateria- ja maustekastikkeissa. Myös valmisruoissa ja leivissä voi olla reilusti suolaa. Leivän lisäksi myös leivänpäälliset, kinkut, juustot ja muut leikkeleet ovat yksi isoimmista piilosuolan lähteistä.
Omaan suolansaantiisi voit vaikuttaa ruokaa laittaessa vaihtamalla suolan chiliin, sipuleihin ja yrtteihin.
Turvotus on suolan haitoista ehkä vähiten vaarallisin, sillä liiallisella suolansaannilla on vakavampiakin seurauksia. Suola nostaa verenpainetta sekä rasittaa verisuonia ja sisäelimiä, kuten sydäntä ja munuaisia.
Lähde: Foxnews
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka