Kesän makuja voi säilöä talven varalle tai hyödyntää heti herkullisten kesäruokien lisukkeena.
Pikkelöinti on ikivanha ruoan säilömismenetelmä. Viime vuosina se on nostanut jälleen taas selkeästi suosiotaan ja moni säilöö helposti sesongin herkkuja talteen myöhempää käyttöä varten.
Risto Mikkolan, Henry Lepistin, Mika Tuomosen ja Roni Lehden teoksessa Säilöntä! (Readme.fi 2022) todetaan, että lähes mitä tahansa marjoja ja hedelmiä voi pikkelöidä. Kuitenkin juuri erityisen happamista raaka-aineista saa pikkelöimällä aivan uusia makukokemuksia.
Jos siis olet kyllästynyt valmistamaan makean happamasta raparperista kiisseliä ja piirakkaa, kokeile vaihteeksi pikkelöidä sitä!
Puhtaus äärimmäisen tärkeää
Kirjassa muistutetaan, että pikkelöinnissä ja ylipäätään säilönnässä puhtaus ja välineiden desinfiointi on äärimmäisen tärkeää.
Säilöntäasiantuntijoiden mukaan kaksi parasta tapaa puhdistaa säilöntäastiat ja työvälineet on joko kuumentaa ne uunissa tai kattilassa kiehuvassa vedessä.
Kirjassa myös todetaan, että säilöntä ei ole pelkästään käytännöllistä, vaan parhaimmillaan se on myös kaunis sisustuselementti: "Nätit lasipurkit täynnä ihania raaka-aineita komeilevat keittiöhyllyillä".
