Tumman suklaan syöminen kannattaa – uusi terveysvaikutus löydetty

tummasuklaa (1)
Shutterstock

Monille meistä tumma suklaa on pelkkä maistuva herkku, mutta uuden tutkimuksen mukaan se saattaa parantaa alaraajojen tukkivaa valtimotautia sairastavien kävelykykyä.

Tumman suklaan polyfenoleista saattaa olla apua verenkierron parantamiseen.

Uuden tutkimuksen mukaan alaraajojen tukkivaa valtimotautia sairastavat pystyivät kävelemään pidempiä matkoja ilman apua tummaa suklaata syötyään. Tautiin liittyy alaraajojen alentunut verenpaine, joka voi aiheuttaa kipuja, kramppeja ja jalkojen väsymistä, mikä vaikuttaa kävelyyn. 

Tutkimuksessa selvitettiin sekä tumman suklaan että maitosuklaan vaikutuksia tutkittavien kävelykykyyn. Kävi ilmi, että tumman suklaan syömisen jälkeen tutkittavat pystyivät kävelemään pidemmän aikaa ja pidemmän matkan kuin ilman suklaata. Vaikutus tuli ilmi pelkästään tummalla suklaalla. Maitosuklaa ei aiheuttanut muutoksia tutkittavien kävelykykyyn. 

Tutkijat epäilevät, että kaakaon sisältämät polyfenolit saattavat olla selittävä tekijä. Polyfenolit parantavat verenkiertoa. Tutkimuksessa käytetty tumma suklaa sisälsi 85 prosenttia kaakaota. 

Tutkimukseen osallistui 14 miestä ja 6 naista, jotka sairastavat alaraajojen tukkivaa valtimotautia. Tutkittavat olivat iältään 60–78 vuotta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja