Tuleeko sinullekin 500 euron lisälasku? Yksinkertaisella muutoksella säästäisit satasia ruokakaupassa

ruokakauppa
Onko sinulla ostoslista mukana kaupassa? shutterstock

Moni suomalainen säntää ruokaostoksille kiireisen työpäivän jälkeen vailla minkäänlaista ostossuunnitelmaa. Heräteostosten ja suunnittelemattomuuden myötä lompakko voi kärsiä satojen eurojen tappiot vuosittain.

"Työpäivä pulkassa ja aika suunnata ruokakauppaan. Päivän tai viikon ruoista ei ole vielä mitään ideaa, mutta eiköhän kaupassa joku idea synny. Löytäähän reseptejä netistä puhelimella googlaamalla. Kunhan nyt saa äkkiä hoidettua ostokset alta pois kaikessa kiireessä..."

Kuulostaako tilanne tutulta? Moni suomalainen hoitaa ruokaostoksensa tähän tyyliin, vailla suunnitelmallisuutta. Todellisuudessa ostoslistan kirjoittaminen ja ruokien suunnittelu voisi kuitenkin säästää huimia summia rahaa. Samalla myös ruokahävikki pienenisi.

Kuluttajaliiton vinkki säästämiseen:

Suunnittele ruokalista viikoksi eteenpäin ja käy sitten kaupassa. Suunnitelmallisuus kannattaa ja tulee halvemmaksi kuin jos joka päivä käväiset kaupassa. Useat vierailut ruokakauppaan johtavat useampiin heräteostoksiin ja sellaisten tuotteiden ostamiseen, joita et edes ajatellut ostavasi. Ajan, joka kaupassakäynniltä säästyy, voit vaikkapa käyttää ruoanvalmistukseen.

Ostoslistalla yllättävän suuri merkitys

Heräteostoksiin sortuminen silloin tällöin on ymmärrettävää. Kukapa voisi vastustaa supermarketin hullunhalpaa suklaatarjousta, kun herkut on kaiken lisäksi asetettu vielä kassahihnan viereen.

Ruokien suunnittelulla ja ostoslistan tekemisellä voi kuitenki välttyä pahimmilta ylilyönneiltä, kun päivän ja viikon pääasialliset ruoat on valmiiksi mietittynä.

Ostoslistan hyödyt on osoitettu jopa tieteellisillä tutkimuksilla: Oxfordin yliopiston vuonna 2007 toteuttama tutkimus osoitti ruokaostosten suunnittelun paitsi säästävän rahaa myös auttamaan kuluttajaa tekemään terveellisimpiä valintoja.

Tutijoiden mukaan ostoslistan kirjoittaminen auttaa aivoja tekemään muistiperäisen päätöksen ärsykepohjaisen päätöksen sijaan. Heräteostokset eivät siis houkuttele samaan tapaan ostoslista kädessä. Tutkimus osoitti myös, että ostoslistaa käyttävät ihmiset valitsevat kaupassa edullisempia tuotteita.

Näin paljon voisit säästää

Kuvitellaan, että käyt kaupassa kolme kertaa viikossa ilman ostoslistaa. Jokaisella kauppakäynnillä ostoskoriisi lipsahtaa muutamilla euroilla heräteostoksia. Keskimäärin sinulla kuluu heräteostoksiin viikossa 10 euroa. Vuodessa pienistäkin heräteostoksista kertyy siis 520 euron lisälasku. Ostoslistan tekeminen ja suunnittelu säästäisi kukkarostasi satoja euroja!

Kuluttajaliitto järjestää tänä vuonna jo kolmatta kertaa valtakunnallisen Hävikkiviikon 7.-13.9.2015 (viikko 37). Hävikkiviikko-kampanjan tarkoitus on kiinnittää huomiota ruokahävikkiin ja kannustaa vähentämään hävikin määrää tuotannon ja kulutuksen kaikissa eri vaiheissa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja