Trendikäs teetasting asiantuntijan vinkeillä: Näin maistelet teetä oikein

viinilasit_tee
Viinilaseista juotuna teen maut ja tuoksut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Viinien maistelu on monelle tuttua puuhaa, mutta mitäpä jos tällä kertaa järjestäisit trendikkään teetastingin. Superfoodin maineeseen nousseesta teestä löytyy uskomaton määrä erilaisia makuja ja aromeja.

Teetastingin järjestäminen onnistuu hyvin, vaikka ei olisikaan teeasiantuntija. Aloittelijoiden kannattaa valita maisteltavaksi hyvinkin erilaisia teelaatuja, jolloin eri teelaatujen ominaisuudet tulevat parhaiten esille.

– Esimerkiksi Oolong-tee ovat hyvä valinta silloin, kun mustan teen juoja haluaa oppia juomaan vihreää teetä tai toisinpäin. Oolong sopii makuvivahteidensa puolesta myös hyvin kesään, teesommelier Stefan Sjöholm vinkkaa.

Kokeneempi harrastaja voi valita maisteltavaksi lähellä toisiaan olevia teemakuja ja etsiä niistä makuvivahteita.

Maut esille viinilaseista

Teetastingiä järjestäessä tee on hyvä käydä ostamassa niihin erikoistuneesta liikkeestä. Myyjältä voi saada myös hyviä neuvoja teen valmistukseen.

Teekupit kannattaa jättää suosiolla hyllyyn, ja maistella teetä sen sijaan viinilaseista. Viinilaseista juotuna teen aromit ja maut tulevat paremmin esille, ja lisäksi värin arviointi onnistuu helposti. Myös hajuaisti saadaan paremmin mukaan viinilasista juotuna. 

– Aivan kuin huono kokki voi pilata kalan, huono teen valmistaja voi pilata teen, Sjöholm muistuttaa.

Teen valmistukseen kannattaa käyttää hieman aikaa ja vaivaa, ja kunnioittaa tätä herkkää raaka-ainetta. 

Jokainen haudutus muuttaa teen makua

Teelehdet kannattaa huuhdella, eli juottaa ennen ensimmäisen teekannullisen valmistamista. Huuhtele myös teekannut lämpimällä vedellä.

Ota erityisesti huomioon, että eri teelaadut vaativat eri haudutuslämpötilat, ja niihin kannattaakin perehtyä parhaimman lopputuloksen saamiseksi. Useimmat teelaadut eivät kestä aivan kiehuvan kuumaa vettä.

Samoja teelehtiä voi, ja kannattaa hauduttaa useampaan kertaan, sillä jokainen haudutuskerta muuttaa teen makua ja tuo esille uusia aromeja. 

– Isolehtiset teelaadut kannattaa hauduttaa useita kertoja. Pienille teelehdille useampi haudutuskerta ei ole yhtä tärkeää.

Teetä voi maistella jokaisen haudutuskerran välissä ja havainnoida muutosta. Koska jokainen haudutuskerta on erilainen, kokeilemalla oppii parhaiten minkälaisesta teestä itse pitää.

Teenmaistelussa makuaisti ei turru

Tee ei kannata nauttia aivan kuumana, vaan antaa sen jäähtyä, jolloin makuvivahteet pääsevät paremmin oikeuksiinsa.

– Makuaisti ei turru teen maistelussa samalla tavalla kuin viineissä, mutta silti teen maistelu kannattaa aloittaa kevyemmästä vahvempaan päin, Sjöholm kertoo.

Kun maistelet teetä, arvioi sitä kaikilla aisteillasi. Arvioi teen väriä, haistele sen aromeja ja maistele tarkasti. Makua arvioidessa maistele miltä juoma maistuu ensi maistelulla, ja millainen jälkimaku juomasta jää. Muista myös haistella tyhjää lasia, sillä monet teet jättävät jälkeensä erilaisia aromeja. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja