Totuus ravintoloiden lastenaterioista: Voivat sisältää hurjan määrän kilokaloreita

shutterstock_277179275
Lapsille tarkoitetut ateriat sisältävät usein yllättävän paljon kilokaloreita. Shutterstock

Monissa ravintoloissa lastenateriat sisältävät hurjat määrät kilokaloreita. Annoksissa on jopa 147 prosenttia enemmän kilokaloreita kuin suosituksissa neuvotaan.


Esimerkkejä kilokalorimääristä 

Hampurilainen (normaali)

McDonald's: 

254 kcal 

Hesburger: 

353 kcal

Ranskalaiset (pienet)

McDonald's:

239 kcal

Hesburger: 

266 kcal

Suuressa osassa ravintoloiden lastenaterioita on aivan liikaa kilokaloreita suosituksiin nähden. Koko aterian pitäisi suositusten mukaan sisältää noin 600 kilokaloria. Lapsille tarkoitetussa hampurilaisessa ei saisi olla yli 300 kilokaloria, eikä ranskalaisissa yli 100 kilokaloria. Monissa ravintoloissa nämä suositukset kuitenkin ylittyvät jopa 147 prosentilla.

Lastenannoksien sisältämät kilokalorimäärät on tärkeä huomioida, sillä lapsi ei usein rajoita syömistään, vaan syö mahdollisesti kaiken, mitä hänelle tarjotaan. Ylensyönti onkin yleisin syy lasten lihavuuteen. Silloin lapsi syö enemmän kuin tarvittaisiin normaaliin kasvuun ja kehitykseen.

Yleisin ruoka, joka ylitti asetetut kilokalorimäärä-suositukset on ranskalaiset. Tutkija Deborah Cohen on sitä mieltä, että lasten sekä vanhempien on hankala hallita kilokalorien saantiaan, jos ravintoloissa tarjoiltavat annokset ylittävät suositellut rajat. Cohen myös toteaa, että ravintoloilla olisi hyvä mahdollisuus edistää lasten terveyttä ja vähentää ylipainoa muokkaamalla lasten menut vastaamaan yleisiä suosituksia.

***

9:19

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja