Rasvan ja sokerin terveellisyydestä ja epäterveellisyydestä on keskusteltu pitkään. Nyt aiheeseen ottaa jyrkästi kantaa englantilainen sydänlääkäri Aseem Malhotra.
Ruotsalainen ravintofysiologi Fredrik Paulún kertoi taannoin Suomen vierailunsa yhteydessä sokerin olevan ihmiskehon pahin vihollinen. Paulúnin mukaan pelkästään ylimääräisen sokerin jättäminen pois ruokavaliosta voi polttaa vuodessa jopa 12 kiloa rasvaa.
Samoilla linjoilla on myös englantilainen sydänlääkäri, tohtori Aseem Malhotra, joka edustaa Britanniassa Action on Sugar -järjestöä. Malhotran mukaan rasvaa tulisi kohdella ennemmin kehon lääkkeenä kuin vihollisena. Professori kirjoitti aiheesta alun perin Men's Health -lehteen ja nyt asiasta uutisoi Daily Mail.
Vähärasvainen ruokavalio aiheutti lihavuusepidemian?
Tohtori Malhotran mukaan esimerkiksi täysrasvaisia maitotuotteita sisältävä ruokavalio ei suinkaan aiheuta sydänongelmia, vaan voi itse asiassa jopa suojata niiltä, samoin kuin kakkostyypin diabetekselta. Malhotra perustelee väitettään paitsi asiantuntemuksellaan ja useilla tieteellisillä tutkimuksilla, myös omalla empiirisellä kokemuksellaan.
– Tänä aamuna söin kuten normaalistikin, kookosöljyssä paistetun kolmen kananmunan munakkaan ja kupin kahvia täysmaidolla. Lounaaksi nautin ison palan täysrasvaista juustoa, kaadoin kunnon lorauksen oliiviöljyä illallisalaattiini ja napostelin pähkinöitä koko päivän. Nautin siis rasvaa kunnioitettavan määrän sydänlääkärinä, joka on hoitanut tuhansia sydänsairauspotilaita.
