Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Totuus pasta bolognesesta tulee monelle yllätyksenä – Mikko ja Sami tilaavat sen silti aina piruuttaan Italiassa

Miten sinä teet spagetti bolognesen?
Miten sinä teet spagetti bolognesen?Shutterstock
Julkaistu 03.11.2021 16:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Spagetti bolognesen tilaaminen on bolognalaisten mielestä pyhäinhäväistys. Klassikkopastaan ei myöskään ole olemassa sitä yhtä ja "autenttista" ohjetta.

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreessa Pasta! Sata parasta pastaa -teoksessa uppoudutaan tunnettujen ja vähemmän tunnettujen pastaruokien maailmaan.  Teos esittelee kaiken maailman parhaat pastareseptit bolognesen ja vongolen tapaisista klassikoista aasialaisiin ja amerikkalaisiin pastaruokiin.

Pasta! Sata parasta pastaa -teos (Readme 2021) on ylistys parhaille ja parhaimmillaan todella yksinkertaisille pastaruoille.

pasta-kirjaReadme.fi

Teoksessa kerrotaan muun muassa ehkäpä maailman tunnetuimman klassikkopastan, spagetti bolognesen taustoista. Toisin kuin moni luulee, pasta bologneseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ohjetta.

– Yksi on klassikoista ylitse muiden: spagetti bolognese. Bolognan pasta, spagetti tomaatti-jauhelihakastikkeella. Maailman suosituimmalla ruokalajilla on monta nimeä, eikä yhtäkään "oikeaa" tai "autenttista” ohjetta. Jokainen, siis jokainen tuntemamme kokki tekee bolognesen eri tavalla, Rekola ja Takala kertovat kirjassaan.

Italian Bolognassa ei välttämättä katsota hyvällä, jos paikalliseen ravintolaan menee tiedustelemaan pasta bolognesea. Rekolan ja Takalan mukaan snobit bolognalaiset ovat ottaneet tavakseen pilkata turisteja, jotka erehtyvät sitä tilaamaan. Bolognassa jauhelihainen kastike tunnetaan nimellä ragu ja se tarjoillaan useimmiten tagliatellen kanssa. Pasta bolognesea ei siis heidän mukaan ole olemassakaan. 

– Me tilaamme Bolognassa aina piruuttamme spagetti bolognesea, ja nautiskelemme masokistisesti tarjoilevan henkilökunnan ylenkatseesta ja tuhinasta, Rekola ja Takala toteavat.

Spagetti bolognese

3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 lehtisellerin vartta hienonnettuna
1 iso porkkana pieninä kuutioina
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g sika-nautajauhelihaa
½ tl timjamia
1 tl oregano
1 tl suolaa
ripaus sokeria
½ tl chililastuja
2 rkl punaviinietikkaa
1 tölkki tomaattimurskaa
1 dl vettä
400 g spagettia

Lisäksi:

Raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

  1. Lämmitä oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli, selleri ja porkkana. Paista lempeällä lämmöllä, kunnes kasvikset alkavat pehmetä, noin 6-8 minuuttia.
  2. Lisää pannulle valkosipuli ja jauheliha. Paista, kunnes jauheliha alkaa ruskistua. Mausta timjamilla, oreganolla, suolalla, sokerilla, chilillä ja punaviinietikalla. Sekoita hyvin.
  3. Lisää pannulle tomaattimurska ja vesi. Sekoita ja anna hautua lempeällä lämmöllä 20-30 minuuttia. Jos kastike näyttää kuivuvan kokoon, lisää pannulle tilkka vettä.
  4. Kastikkeen hautuessa keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Tarjoa kastikkeen kera. Viimeistele parmesaanilla ja basilikalla.

Lähde ja resepti: Pasta! Sata parasta pastaa, Mikko Takala & Sami Rekola (Readme 2021)

Videolla: Testaa myös Harri Syrjäsen Palermon pasta!

0:48Näin valmistuu Harri Syrjäsen palermon pasta

Lisää aiheesta:

No nyt on hyvää! Inan kolmen ainesosan pastaa on kokeiltava: "Helpoin ateria 10 minuutissa"Jesse vinkkaa muutaman ainesosan täydellisen arkipastan – proteiinipitoista ja nopeaa: "Teen tätä vähintään kerran viikossa"Tavallinen perheenisä kehitteli maailman parhaan lasagnen – tässä sen salaisuus: "Muutama oleellinen seikka..."Se AITO Pasta Bolognese. Eikun Tagliatelle al Ragù alla Bolognese.Terveellinen pikabolognese, joka syntyy pastan kiehuessa – tämä resepti muuttaa käsityksesi arkiruokaklassikon valmistuksesta Pastaresepti, joka muutti huippukokki Jamie Oliverin elämän: "En ollut koskaan maistanut mitään vastaavaa elämässäni"
PastaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pasta
  • 15.9.11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla

  • 8.9.17:17
    Ruoka

    "Miljoonan dollarin spagetti" – herkullinen jauhelihapasta nousi hitiksi

  • 12.8.17:03
    Ruoka

    Näin saat makaronilaatikosta parempaa: "Yksinkertaisesti parasta kotiruokaa"

  • 11.8.13:28
    Ruoka

    Ruokasivuston reseptistä pastamyrsky Italiassa – "Kansainvälinen selkkaus"

  • 10.8.09:43
    Ruoka

    Tiiun lasagnea ylistetään: "Jos pitäisi syödä vain yhtä ruokaa loppuelämä, niin se olisi tämä"