Totuus pasta bolognesesta tulee monelle yllätyksenä – Mikko ja Sami tilaavat sen silti aina piruuttaan Italiassa

spagetti, bolognese
Miten sinä teet spagetti bolognesen? Shutterstock

Spagetti bolognesen tilaaminen on bolognalaisten mielestä pyhäinhäväistys. Klassikkopastaan ei myöskään ole olemassa sitä yhtä ja "autenttista" ohjetta.

Mikko Takalan ja Sami Rekolan uunituoreessa Pasta! Sata parasta pastaa -teoksessa uppoudutaan tunnettujen ja vähemmän tunnettujen pastaruokien maailmaan.  Teos esittelee kaiken maailman parhaat pastareseptit bolognesen ja vongolen tapaisista klassikoista aasialaisiin ja amerikkalaisiin pastaruokiin.

Pasta! Sata parasta pastaa -teos (Readme 2021) on ylistys parhaille ja parhaimmillaan todella yksinkertaisille pastaruoille.

pasta-kirja

Teoksessa kerrotaan muun muassa ehkäpä maailman tunnetuimman klassikkopastan, spagetti bolognesen taustoista. Toisin kuin moni luulee, pasta bologneseen ei ole olemassa yhtä oikeaa ohjetta.

– Yksi on klassikoista ylitse muiden: spagetti bolognese. Bolognan pasta, spagetti tomaatti-jauhelihakastikkeella. Maailman suosituimmalla ruokalajilla on monta nimeä, eikä yhtäkään "oikeaa" tai "autenttista” ohjetta. Jokainen, siis jokainen tuntemamme kokki tekee bolognesen eri tavalla, Rekola ja Takala kertovat kirjassaan.

Italian Bolognassa ei välttämättä katsota hyvällä, jos paikalliseen ravintolaan menee tiedustelemaan pasta bolognesea. Rekolan ja Takalan mukaan snobit bolognalaiset ovat ottaneet tavakseen pilkata turisteja, jotka erehtyvät sitä tilaamaan. Bolognassa jauhelihainen kastike tunnetaan nimellä ragu ja se tarjoillaan useimmiten tagliatellen kanssa. Pasta bolognesea ei siis heidän mukaan ole olemassakaan. 

– Me tilaamme Bolognassa aina piruuttamme spagetti bolognesea, ja nautiskelemme masokistisesti tarjoilevan henkilökunnan ylenkatseesta ja tuhinasta, Rekola ja Takala toteavat.

Spagetti bolognese

3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli kuorittuna ja hienonnettuna
2 lehtisellerin vartta hienonnettuna
1 iso porkkana pieninä kuutioina
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
400 g sika-nautajauhelihaa
½ tl timjamia
1 tl oregano
1 tl suolaa
ripaus sokeria
½ tl chililastuja
2 rkl punaviinietikkaa
1 tölkki tomaattimurskaa
1 dl vettä
400 g spagettia

Lisäksi:

Raastettua parmesaania
tuoretta basilikaa

  1. Lämmitä oliiviöljy pannulla keskilämmöllä. Lisää sipuli, selleri ja porkkana. Paista lempeällä lämmöllä, kunnes kasvikset alkavat pehmetä, noin 6-8 minuuttia.
  2. Lisää pannulle valkosipuli ja jauheliha. Paista, kunnes jauheliha alkaa ruskistua. Mausta timjamilla, oreganolla, suolalla, sokerilla, chilillä ja punaviinietikalla. Sekoita hyvin.
  3. Lisää pannulle tomaattimurska ja vesi. Sekoita ja anna hautua lempeällä lämmöllä 20-30 minuuttia. Jos kastike näyttää kuivuvan kokoon, lisää pannulle tilkka vettä.
  4. Kastikkeen hautuessa keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi. Tarjoa kastikkeen kera. Viimeistele parmesaanilla ja basilikalla.

Lähde ja resepti: Pasta! Sata parasta pastaa, Mikko Takala & Sami Rekola (Readme 2021)

Videolla: Testaa myös Harri Syrjäsen Palermon pasta!

Näin valmistuu Harri Syrjäsen palermon pasta 0:48

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat