Totuus jauhelihasta voi yllättää: Kauanko kaupasta ostettu liha oikeasti säilyy kotona?

Jauheliha bolognese
Shutterstock

Tiedätkö sinä, kauanko palvelutiskiltä tai kylmäaltaasta valmiiksi pakattuna ostettu liha todellisuudessa säilyy tuoreena kotijääkaapissa? Erityisesti jauhelihan kanssa kannattaa olla tarkkana, muistuttaa HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemi Lihakoulu-blogissaan.

Ostat sitten lihaa tuoreena kaupan palvelutiskiltä tai kylmäaltaasta valmiiksi pakattuna, tulisi sen säilyvyydessä ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Tuotekehityskokki Tero Honkaniemi muistuttaa, että erityisesti kylmäketjun katkeamattomuudesta kannattaa huolehtia: liha tulisi poimia ostoskärryyn vasta viimeisenä ja laittaa jääkaappiin heti kotona.

Kauanko palvelutiskiltä tai kylmäaltaasta napattu lihatuote sitten säilyy kotona?

– Käytä palvelutiskiltä ostamasi tuore liha mahdollisimman pian, viimeistään 2–3 päivän sisällä, tai pakasta se heti. Pakatut lihat ja lihavalmisteet sen sijaan säilyvät avaamattomassa pakkauksessa viimeiseen käyttöpäivään asti, kunhan ne säilytetään tarpeeksi viileässä, alle +4 asteessa, ja valolta suojattuna.

Paista jauheliha ostopäivänä

Yhden tuotteen kanssa kannattaa kuitenkin olla erityisen tarkkana: palvelutiskiltä ostettua jauhelihaa ei saa säilyttää jääkaapissa pitkään.

– Palvelutiskiltä ostettu jauheliha tulisi kypsentää jo ostopäivänä, Honkaniemi muistuttaa.

Jos pakastat lihaa: "Lihan sulattaminen kannattaa tehdä hitaasti jääkaapissa, jotta liha säilyy mehevämpänä. Sulamisen jälkeen liha on kypsennettävä saman tien, etteivät bakteerit pääse lisääntymään ja pilaamaan lihaa. Pakastettu liha pilaantuu sulatuksen jälkeen tuoretta lihaa herkemmin eikä kerran sulatettua lihaa saa pakastaa uudelleen."

Jauheliha on erityisen pilaantumisherkkä lihatuote ja bakteerit alkavat muodostua siihen nopeasti. Sen vuoksi pitkää kotisäilytystä ei suositella.

Lihaa voi myös pakastaa, jos sitä ei halua käyttää heti. Pakkaamaton raaka liha kannattaa pakastaa mahdollisimman pian ostohetken jälkeen, esimerkiksi pakastepussiin käärittynä. Pakatun lihan voi sen sijaan pakastaa omassa pakkauksessaan. Lihan säilyvyys pakkasessa riippuu muun muassa sen rasvaipitoisuudesta.

– Mitä rasvaisempi liha, sitä nopeammin se pilaantuu pakastimessakin. Esimerkiksi rasvaista jauhelihaa ei kannata pakastaa kolmea kuukautta pidempään, kun taas vähärasvaisempi jauheliha säilyy jopa puoli vuotta moitteettomana, jos pakastimesi lämpötila on vähintään –18 astetta. Kaikki porsaanlihatuotteet kannattaa käyttää kolmen kuukauden sisällä pakastamisesta, Honkaniemi vinkkaa.

Lähde: Lihakoulu

Kesäuusinta: Juttu on alun perin julkaistu vuonna 2016

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja