Totuus jääkaappisäännöistä – kuuluuko tomaatteja säilyttää oikeasti huoneenlämmössä?

jääkaappi
Mitkä näistä eivät kuulu jääkaappiin? Shutterstock

Moni ruoka säilyy jääkaapissa pidempään tuoreena, mutta ihan kaikkea sinne ei kannata laittaa. Jotkut ruoka-aineet saattavat menettää makuaan tai mennä jopa pilalle, jos niitä säilyttää turhaan jääkaapissa.

Maitotuotteet, liha ja herkästi pilaantuva ruoka kuuluvat ehdottomasti jääkaappiin, mutta moni hedelmä ja vihannes viihtyy paremmin huoneenlämmössä.

Kananmuniakaan ei tarvitse jääkaapissa säilyttää, ne säilyvät varsin hyvin myös pöydällä. Jääkaapissa ne säilyvät kuitenkin hieman pidempään.

Daily Mail listasi ruokia, joille jääkaappisäilytys ei tee hyvää, pikemminkin päinvastoin.

1. Leipä

Leipä kuivuu ja ummehtuu helposti jääkaapissa, jossa ilma ei pääse kiertämään. Parhaiten leipä säilyy paperipussissa leipälaatikossa. Muovipussissa se homehtuu nopeammin kuin paperipussissa.

2. Sipuli

Vaikka jääkaappisäilytys ei varsinaisesti pilaa sipulia, jääkaappiin laitettu sipuli saattaa tartuttaa voimakasta tuoksuaan muihin jääkaapissa oleviin ruokiin. Sipulia kannattaakin säilyttää mieluummin pimeässä ruokakomerossa. Jos sipuli saa liikaa valoa, se alkaa itää.

3. Valkosipuli

Valkosipuli säilyy parhaiten kuivassa ja ilmavassa paikassa. Valkosipulin säilöminen jääkaapissa ei auta pidentämään sen käyttöikää.

4. Avokado

Avokadot paleltuvat helposti jääkaapissa, joten ne kannattaa säilyttää suosiolla huoneenlämmössä esimerkiksi avonaisessa paperipussissa. Jos haluat vauhdittaa avokadon kypsymistä, säilytä sitä samassa kulhossa banaanien kanssa.

5. Tomaatti

Tomaatit ovat parhaimmillaan huoneenlämpöisinä. Kylmässä säilytetyt tomaatit eivät maistu yhtä makeilta, joten niitä ei kannata piilottaa jääkaappiin.

6. Hunaja

Hunajan säilyvyys on niin hyvä, ettei ole mitään syytä pitää sitä jääkaapissa. Jääkaapissa hunaja voi imeä itseensä vieraita hajuja ja makuja, joten senkään takia jääkaappi ei ole sille hyvä paikka.

7. Banaani

Banaaneja ei missään nimessä kannata laittaa jääkaappiin, sillä kylmässä ne harmaantuvat ja muuttuvat mauttomiksi.

8. Kokonaiset melonit

Kokonainen meloni vie jääkaapissa vain turhaa tilaa. Paksun kuorensa ansiosta se säilyy hyvin myös huoneenlämmössä. Leikattu meloni kannattaa sen sijaan kääräistä muovikelmuun ja laittaa jääkaappiin, jos sitä ei syö kerralla kokonaan.

9. Kahvi

Moni uskoo kahvin säilyvän parhaiten jääkaapissa, mutta jääkaappisäilytys ei välttämättä ole sille paras paikka. Kahvi imee herkästi itseensä hajuja, jotka vaikuttavat myös makuun. Paras säilytyspaikka kahville on ilmatiivis säilytysastia.

Lähde: Daily Mail 

0:44

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja