Totta vai tarua: Aiheuttaako oluen juonti oikeasti "kaljamahaa"?

olut 1
Yhdessä 4,7 desilitran kokoisessa oluttuopissa on noin 150 kilokaloria. Shutterstock

Useat asiantuntijat puhuvat oluen aiheuttamasta kaljamahasta, mutta jotkut myös väittävät sen olevan myytti.

Jos olut lukeutuu lempijuomiin, on varmasti joskus kuullut maininnan niin kutsutusta 'kaljamahasta'. Kaljamaha ja oluen aiheuttama turvotus ovatkin yleisimpiä syitä, miksi mallasjuomasta halutaan pysytellä kaukana.

Onko kaljamaha väitteessä kuitenkaan perää? Turvottako olut oikeasti enemmän kuin muut alkoholijuomat? Miksi olut kasvattaa juuri vatsaa?

Kaloreita kertyy ja rasva ei pääse palamaan

Runsas oluen kittaaminen tarkoittaa varsin suuren kalorimäärän kulutusta, sillä yhdessä tuopissa on tavallisesti reilu 150 kilokaloria. Eikä useimmiten baarissa tuopillinen jää siihen yhteen: jokaisen nautitun juoman kilokalorit kertyvät oikeasti vyötärölle.

Olut vaikuttaa myös maksaan, joka on olennaisessa osassa rasvan kertymisessä kehoon. Maksa joutuu ylityöllistetyksi yrittäessään polttaa alkoholia, eikä sillä ole silloin aikaa työstää muuta syötyä ruokaa. Näin olut estää kehoa polttamasta rasvaa, joka voi johtaa merkittävään painonnousuun.

Alkoholi myös usein lisää ruokahalua. Oluen seurana tuleekin helposti nautittua pizzaa tai muuta vastaavaa rasvaista ruokaa, jolla on tietenkin myös oma, huomattava osuutensa "kaljamahan" kertymisessä.

Erityisesti juuri 35-vuotiaat miehet ovat kaljamahan "uhreja", sillä siinä iässä aineenvaihdunta alkaa pikkuhiljaa hidastua. Siinä missä naisilla ylimääräinen rasva kertyy yleensä vyötäröille, reisiin ja takapuoleen, miehillä se kertyy erityisesti vatsalle.

Sittenkin myytti?

Toisaalta esimerkiksi pari vuotta sitten asiantuntijat ovat myös väittäneet, että kaljamaha on täysi myytti eikä siihen ole tieteellistä näyttöä.

Esimerkiksi ravitsemusasintuntija Kathryn O'Sullivanin tekemän selvityksen mukaan desilitrassa olutta on oikeasti vähemmän kilokaloreita, kuin samassa määrässä viiniä, viinaa tai appelsiinimehua. Lisäksi asiantuntijan mukaan oluen kuitupitoisuus, vitamiinit, antioksidantit ja mineraalit tekevät siitä hyvän juoman nauttia kohtuullisesti.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että Sullivanin tukimuksen oli rahoittanut olutteollisuus.

Lähteet: BBC, TelegraphNDTV

***


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja