Mainos

”Törkeän hyvä muusi” – tiedätkö, mistä lajikkeesta syntyy paras perunamuusi?

Onnistuneen perunamuusin salaisuus on lajikkeen valinnassa. Mikä tahansa jauhoinen lajike on hyvä, mutta monet kokit suosivat rosamundaa.

Chef & Sommelierin ravintoloitsija, kokki Sasu Laukkonen kertoo, että monet kokit suosivat perunamuusiissa rosamundaa, sillä se imee itseensä hyvin voita.

– Kokkien mielestähän voilla tulee paras muusi.

Joskus voita laitetaan niin paljon, että maitoa tai kermaa ei tarvita laisinkaan. Silloin kyseessä on pottuvoi.

Maukkaan muusin saa tehtyä vähemmälläkin voilla. Tärkeintä on valita jauhoinen perunalajike.

– Ihmiset käyvät toreilla tai ostavat viljelijöiltä perunaa todella vähän, suurin osa ostaa kaupoista. Siellä ainoa mitä tarvitsee muistaa on, että katsoo siitä pussista mikä lajike on sopiva soseisiin. Käytännössä mikä tahansa jauhoinen peruna sopii muusiperunaksi.

Puikulaperunoilla "törkeän hyvä muusi"

Etenkin pohjoisessa vannotaan puikulamuusin nimeen. Puikula on erinomainen valinta muusiperunaksi myös Laukkosen mielestä.

– Puikulasta tulee ihan törkeän hyvä muusi, kun sen osaa vain tehdä oikein.

Tiesitkö?
Lapin Puikulalla on EU:n nimisuoja, eli vain Lapissa tuotettua puikulaperunaa tai siitä valmistettuja tuotteita voidaan markkinoida Lapin Puikula -nimellä.

Puikulaperunoiden rakenne on sellainen, että niiden sisusta kypsyy todella nopeasti, mutta kuoria kohti kypsyminen on hitaampaa. Siksi puikulaa ei kannata pilkkoa liian pieniksi paloiksi ennen keittämistä, eikä varsinkaan viipaleiksi.

Sen sijaan Laukkonen neuvoo leikkaamaan puikulan pitkittäin puoliksi ja sen jälkeen vain muutamaan osaan, jolloin lohkot jäävät riittävän suuriksi. Näin sisusta ei pääse imaisemaan itseensä liikaa keitinvettä.

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja