TOP 5: Joulun tärkeimmät kinkkusäännöt – näin vältyt bakteereilta

kinkku
Paista ja säilytä kinkkua turvallisesti. Shutterstock

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira muistuttaa, miten joulukinkku paistetaan ja sitä käsitellään mahdollisimman turvallisesti.

Evira muistuttaa, että muiden lihatuotteiden lailla kinkku on helposti pilaantuva elintarvike. Hyvä hygienia, kinkun kypsäksi paistaminen, oikea käsittely ja säilytys turvaavat jouluherkuttelun.

1. Käsittele kinkkua puhtailla käsillä ja välineillä

Pese ja kuivaa kätesi aina ennen kinkun käsittelemistä. Myös välineiden ja leikkuulautojen tulee olla puhtaita. Käsittele raakaa ja kypsää lihaa erillisillä työvälineillä.

Pakastettuna ostettu raaka kinkku säilyy pakastelämpötilassa (-18 ºC) vähintään parasta ennen -päivään. Sulata jäinen joulukinkku jääkaapissa enintään + 6 asteen lämpötilassa. Paista kinkku mahdollisimman pian sulatuksen jälkeen.

Jos säilytät kinkkua huoneenlämmössä, bakteerit lisääntyvät siinä nopeasti. Tämä voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Kinkun ostajan kannattaa noudattaa kauppiaan antamia sulatus- ja valmistusohjeita.

Jos säilytät raakaa tai kypsennettyä kinkkua ulkona, suojaa se huolellisesti. Ulkoilman lämpötilan nousu mahdollistaa bakteerien lisääntymisen kinkussa, ja sen säilyvyys heikkenee. Jos kinkku pääsee jäätymään, siitä valuu nestettä myöhemmin sulatuksen aikana.

2. Paista kinkku täysin kypsäksi

Evira muistuttaa, että liian raaka kinkku voi olla terveysriski, sillä kaikki bakteerit eivät välttämättä kuole alle 70-asteisena. Kypsennä kinkku vähintään +75 asteeseen. Kaikki tautia aiheuttavat bakteerit, myös MRSA-bakteerit, tuhoutuvat tässä lämpötilassa. Käytä kypsennyksessä lihalämpömittaria.

Jäähdytä paistettu kinkku mahdollisimman nopeasti ennen jääkaappiin siirtämistä, esimerkiksi ulkona huolellisesti suojattuna.

3. Ota tarjolle vain kerralla syötävä määrä kinkkua

Ota huoneenlämpöön vain kerralla tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään.

Hävitä syömättä jäänyt, lämpimässä pidetty ruoka. Älä sekoita vanhaa ja uutta ruokaa keskenään.

4. Säilytä kinkkua kylmässä

Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina. Säilytä kinkku jääkaapin kylmimmässä osassa peitettynä. Kinkku on säilytettävä koko ajan enintään +6 asteessa.

5. Syö kinkku loppuun viikon kuluessa

Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa eli uuteen vuoteen mennessä.

Lähde: Evira

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja