TOP 10: Nämä ruoka-aineet helpottavat kurkkukipua

banaani
Shutterstock

Flunssakauden jyllätessä moni kärsii kurkkukivusta, mutta mitkä ruoka-aineet helpottavat oloa, kun nieleminen tekee kipeää?

Syöminen ei ole ensimmäisenä mielessä, kun kurkku on kipeänä. Tiettyjä ruoka-aineita on kuitenkin erityisen helppo niellä ja parhaimmillaan oikeanlainen ravinteikas ruoka voi auttaa helpottamaan oloa.

Banaani

Erityisen pehmeänä hedelmänä banaani ei ärsytä kurkkua ja se on helppo niellä, vaikka nieleminen tekisi muuten kipeää. Banaani ei sisällä myöskään voimakkaita happoja ja siinä on paljon vastustuskykyä vahvistavia vitamiineja ja kaliumia.

Kirkaslieminen kanakeitto

Ennen vanhaan kanakeittoa syötiin flunssassa ja tähän on hyvä syy. Etekin paljon juureksia sisältävä kanakeitto vähentää parhaimmillaan tulehduksia elimistössä ja puuduttaa lämpimänä miellyttävästi arkaa kurkkua.

Hunajalla maustettu sitruunavesi

Sitruunan ja hunajan yhdistelmä on mitä oivallisin kurkkukivun helpottaja. Tuorepuristettuun sitruunamehuun sekoitettu hunajainen juoma on myös erityisen helppo valmistaa. Vitamiinit ja rauhoittavat ainesosat yhdistyvät tässä juomassa onnistuneesti.

Kananmuna

Munakokkeli tai paistetut munanvalkuaiset ovat proteiinipitoisuutensa vuoksi sopicvaa ruokaa kurkkukivusta kärsivälle. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei kananmunaa mausta liian vahvasti, sillä mausteet voivat vahvistaa kipua entisestään.

Inkivääritee

Toimiva keino ärsyyntyneen ja kipeän kurkun varjelemiseksi on kupillinen kuumaa inkivääriteetä. Tee kannattaa juoda hengitellen samalla kupista nousevaa höyryä, sillä se rentouttaa.

Kaurapuuro

Kuitupitoiset kaurahiutaleet pitävät nälän loitolla erityisen pitkään myös kipeänä. Puuroa on myös sen pehemän koostumuksen vuoksi helppo syödä, vaikka kurkku olisi erityisen kipeä.

Salvia

Yrteistä juuri salviaa on jo pitkään hyödynnetty kurkkukivun helpottajana. Salvian sisältämät hyvät entsyymit, flavonoidit ja fenoliyhdisteet tekevät hyvää tulehduksen kanssa kamppailevalle keholle. Salviaa on helppo lisätä mausteeksi esimerkiksi keittoihin tai teehen.

Keitetty porkkana

Porkkanat ovat täynnä vastustuskykyä vahvistavia ravinteita, jotka voivat auttaa selättämään flunssan, mutta ne kannattaa ehdottomasti kypsentää ennen syömistä, mikäli kurkku on kipeä. Porkkana sisältää paljon kuitua ja kaliumia sekä A-, C- ja K-vitamiineja.

Kokojyväpasta

Keitetty, pehmeä pasta tekee hyvää kurkkukivusta kärsivälle. Kokojyväpastassa on paljon tärkeitä ravintoaineita kuidusta, raudasta ja sinkistä B- ja E-ryhmän vitamiineihin.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja