Tonkatsu - japanilainen frittileike

MTV Oy, All rights reserved

Helpoin tapa pelastaa päivä on panerointi. Turhan työteliäs päivä? Schnitzel. Pettymysten päivä? Frittikana. Nyt vain äkkiä jotain rasvaista? Frittisiivet.

Panerointiin törmää yllättäen ympäri maapalloa. Lihaan tai kasviksiin on opittu tuoda rapsakka pinta ja huomattu sen muuttavan koko syömiskokemusta. Schnitzeliä ei päihitä mikään, mutta hyvänä vaihtoehtona meidän perheessä kulkee japanilainen tonkatsu.

Schnitzel on perinteisesti vasikanleike, tonkatsu on taas paneroitu possuleike. Japanissa siitä on fileeversio hire sekä kyljyksestä tehty rasvaisempi versio rōsu.

Tonkatsu toimii loistavasti myös kanaversiona. Japanilaiseksi sen tekee lähinnä Worcestershire-kastikkeella vauhditettu ketsuppisoosi, joka muuttaa makua olennaisesti muihin verrokkeihin. Toimii niin arkipäivän helppona pelastajana, illanistujaisten snackina kuin myös maailman parhaana hiukopalana illanistujaisten jälkeisenä päivänä. Anna itsellesi hetki aikaa miettiä korppukuorrutettua possu- tai kanafileetä, joka fritataan ja tarjoillaan syvän ketsuppikastikkeen kera… Mikä sääli, ettei tällaista saa aamuyön tunteina Suomesta! Tästä ei voi olla tykkäämättä.

VINKKI!Tonkatsua voi tarjoilla mm. puuroutuvan riisin tai pikkelöityjen juuresten kera. Ja jos oikein japanilaiseksi mennään, niin paahtoleivän välissä sandwichina.

Tonkatsu

Japanissa 

4 possu- tai broilerifileepihviä

vehnäjauhoja

1-2 kananmunaa

pankojauhoja

suolaa

mustapippuria

kasviöljyä

Kastike:

2,5 dl ketsuppia

3/4 dl Worcestershire-kastiketta

2 rkl soijaa

1 tl sinappijauhetta

Tee ensin kastike. Sekoita ainekset keskenään hyvin.

Nuiji liha ohueksi, noin 5 mm paksuiseksi. Vatkaa kananmunat kevyesti. Mausta liha kauttaaltaan suolalla ja pippurilla. Pyöräytä vehnäjauhoissa. Upota kananmunaan ja pyöräytä kauttaaltaan pankojauhoissa.

Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle kasviöljyä. Paista kauniin kullanruskeiksi. Nosta talouspaperin päälle. Leikkaa sentin siivuiksi. Laita tarjolle ja lorauta päälle kastiketta.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat