Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tomi Björckin leivontavinkit: Ilahduta itse tehdyllä joululeivällä

Shutterstock
Julkaistu 09.12.2014 20:01

MTV LIFESTYLE

Unohda jouluruuhkissa lahjalistojen kanssa kiirehtiminen. Itse tehdyt lahjat ilahduttavat paitsi saajaa, myös antajaa. Tomi Björckin mukaan joulupakettiin sopii niin perinteinen, mausteinen limppu kuin rapsakka, itse leivottu näkkileipä.

Huippukokki Tomi Björckin vinkki joululahjaksi on itse leivottu joululeipä.

– Vähän vaihtelua silleihin, pikkelöityihin lisukkeisiin ja sinappeihin, hän sanoo.

Björckin mielestä joulun perinneruokien kanssa sopii parhaiten tumman makea, siirappinen leipä, johon on lisätty esimerkiksi jyviä, pähkinöitä tai suurimoita.

Itse leivottu näkkileipä on joulupöydän uusi tähti

Muille aterioille tai vaikkapa yön naposteluhetkiin sopii Björckin mukaan ohut näkkileipä.

– Itse leivottu näkkileipä on maukas ja erilainen vaihtoehto valmiille voileipäkekseille. Sen päälle voi valita esimerkiksi silliä, smetanaa, mätiä tai erilaisia juustoja. Itse käytän näkkileivän teossa apuna pastakonetta, mutta taikinasta saa ohuen kaulimellakin.

– Näkkileivässä tärkeintä on maku ja rakenne, siinä pitää olla sopivasti puruvastusta, Björck kiteyttää.

Myslillä makua ja rakennetta joululimppuun

Uutta makua ja vaihtelua perinteiseen joululimppuun saa lisäämällä taikinaan leseitä, hiutaleita ja myslejä.

– Hedelmiä, pähkinöitä ja hiutaleita sisältävät myslit sopivat moderniin joululimppuun. Kuivatut hedelmät antavat makeutta, ja hiutaleiden sekä leseiden avulla leivän kuitupitoisuutta saadaan nostettua. Samalla ne sitovat kosteutta, jolloin leipä pysyy pitkään sopivan mehevänä ja tuoreen makuisena, vinkkaa tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist Helsingin Myllystä.

Leipuri neuvoo myös valitsemaan joululeivän jauhot tarkkaan.

– Lopputulokseen vaikuttaa sopivien jauhojen valinta, sillä karkeusaste vaihtelee jauhoista riippuen. Etenkin vehnäleipää leivottaessa jauhoissa tulee olla hyvä sitko, jotta leivästä saadaan kuohkeaa ja pehmeää.

Paras leipä on leipojansa näköinen

Björck harmittelee sitä, että leivän leipomisesta on tehty liian vaikeaa. Sen yhteydessä puhutaan juuresta ja oikeasta kohotusajasta sekä rapean kuoren ja ilmavan sisuksen nikseistä. 

Joululeivän leipomisen kanssa ei kuitenkaan kannata olla liian vakava.

– Käytä rohkeasti eksoottisia mausteita, kuten fenkolia, kuminaa tai anista, ja tuo leipään makeutta rusinoilla ja siirapilla. Persoonallisen ja viimeistellyn ulkonäön luot lisäämällä joululeivän päälle piparkakkutaikinasta tehdyn tähden tai sydämen ennen paistamista, kertoo Lönnqvist.

Paras leipä on tekijänsä näköinen, ja ilahduttaa varmasti saajaa – vaikka sitten toisella puolella maapalloa, Aasiassa, jossa Björck perheineen lomailee joulunpyhät.

Leipurin kolme vinkkiä joululeivän leivontaan:

1. Lisää kuituja. Saat joululeipään vatsan rakastamaa kuitupitoisuutta leseillä ja hiutaleilla tai myslillä. Ne sitovat myös kosteutta, jolloin leipä pysyy pitkään tuoreen makuisena.

2. Ole kärsivällinen. Älä lisää taikinaan kerralla liikaa jauhoja. Muista vaivata taikina kunnolla ennen muotoilua ja kohottamista. Sämpylöiden kohdalla kannattaa myös unohtaa liiallinen muotoilu, sillä silloin taikinassa olevat ilmakuplat rikkoutuvat eikä sämpylöistä tule ilmavan kuohkeita. Tärkeää on myös antaa taikinan levätä vaivaamisen jälkeen, ja varata leivonnaisille riittävä nostatusaika ennen niiden paistamista.

3. Käytä luovuuttasi. Mehevät hedelmäleivät leivot helposti itse, kun liuotat kuivattuja aprikooseja, luumuja ja rusinoita vedessä yön yli ja lisäät ne seuraavana päivänä joululeipätaikinaan.

(Asiantuntija: Tuotekehitysleipuri Tommi Lönnqvist)

Myllärin jouluinen myslileipä

2 leipää

6 dl vettä

3 dl mysliä (esim. Myllärin Paratiisi Mysliä)

2 tl suolaa

4 rkl siirappia

50 g hiivaa tai 2 pussia kuivahiivaa

5 dl vehnäjauhoja (esim. Myllärin Leivontakarkeita Vehnäjauhoja)

4 dl sämpyläjauhoja (esim. Myllärin Sämpyläjauhoja)

½ dl rypsiöljyä

½ tl fenkolia

Koristeluun:

kaurahiutaleita

Sekoita myslit lämpimään veteen ja anna liota ½ -1. Lisää sen jälkeen joukkoon muut ainekset, öljy viimeiseksi. Alusta taikina käsin tai koneella. Peitä taikinakulho ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leikkaa vaivaa kahdeksi leiväksi. Peitä ja anna kohota hyvin. Sumuta leipien päälle vettä sumutepullolla ennen paistoa. Koristele leipien pinta kaurahiutaleilla. Paista 220 °C:ssa noin 25 minuuttia.

LUE MYÖS:

Kaikki joulureseptit: Joulukinkku, rosolli, piparit ja laatikot

Joulun muistilista: Vältä kiire valmistamalla juhlaherkut ajoissa

Vanhentuneesta leivästä syömäkelpoista – kokeile helppoa vinkkiä

KATSO RESEPTI:  Joululimppu

Lähde: Helsingin Mylly

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Kotitaloustuntien klassikko! Teeleivistä entistäkin parempia simppelillä kikallaJos leipä ehtii kuivahtaa, tee sille näinOletko hoksannut? Näin kuivahtaneille ruisleiville kannattaa tehdä: "Maistuu erityisen aromikkaalta"Joulumyyjäisten hittiherkut: Jouluinen rocky road ja muut helpot ideatHelpot itse tehdyt ruokalahjat jouluksi: Trendikäs keksivoi, perinteinen sinappi, kermalikööri ja muutPakastetaikinoista syntyvät helpot herkut pikkujouluihin – testaa vinkit
JouluLeipäLeivontaJoululahjatTomi BjörckMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Joulu
  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 12.2.17:12
    Rikosepäilyt

    Yle: Poliisilla rikosepäily Lucia-neitoon kohdistuneista vihaviesteistä

  • 31.1.14:24
    Rasismi

    Rasismikohu kääntyi parhain päin: Lucia-keräykseen lahjoitettiin ennätyspotti

  • 18.1.06:47
    Antero Mertaranta

    Antero Mertaranta sai mystisen paketin katsojalta ja riemastui: "Voit olla varma, että nukun tämän kanssa"

  • 16.1.05:45
    Väkivaltarikokset

    Perheen kauhunhetket Nousiaisissa: Moottorisahamies hyökkäsi verisin seurauksin kotiin jouluyönä