Tofun paistamisen ABC – näin lihattomasta herkusta saa hyvää

shutterstock_133572047
Shutterstock

Tofun valmistuksessa kuivuus ja paistaminen ovat avainasemassa.

Toisin kuin monet luulevat, tofua ei kannata vain lätkäistä pannulle kylmiltään, vaan sen eteen kannattaa tehdä yhtä huolelliset esivalmistelut kuin ennen hyvän pihvin paistamista. Yleinen harhaluulo on myös se, että tofua pitäisi marinoida ennen paistamista.

Lue vinkit ihanan rapeapintaisen ja maukkaan tofun valmistukseen!

1. Kuivuus

Tärkeintä tofun valmistuksessa on huolehtia, että tofu on kuivatettu kunnolla ennen paistamista. Kuivaaminen on ensimmäinen asia, mitä tofulle tulisi tehdä paketin avaamisen jälkeen. Kuiva pinta varmistaa, että tofun pinnasta tulee paistaessa kauniin kullanruskea, rapea ja maukas.

Tee se näin: Levitä leikkuulaudan päälle pari kerrosta talouspaperia tai kuiva ja puhdas keittiöpyyhe. Aseta tofupala pyyhkeen keskelle, ja kääri se hellästi pakettiin pyyhkeen sisälle. Laita tämän jälkeen paketin päälle jokin paino. Esimerkiksi posliinilautanen toimii mainiosti.

Pikaisempi ja kenties helpompi versio tofun kuivattamisesta on leikata tofukuutio ensin palasiksi, ja asetella pienet viipaleet talouspaperin päälle joksikin aikaa ennen paistamista.

Jos haluat valmistaa tofusi oikein viimeisen päälle hyvin, kokeile tätä pro-kikkaa: keitä kattilassa tai vedenkeittimessä vettä ja teelusikallinen suolaa kiehuvaksi. Kaada kuuma suolavesi siivilään aseteltujen tofupalojen päälle. Kuivata tofut tämän jälkeen toisella edellä mainituista tavoista.

Huomioithan, että tofun kuivattaminen sopii vain maustamattomalle tofulle – valmiiksi marinoidun tofun kuivattaminen tarkoittaisi mainion marinadin hukkaan heittämistä.

2. Marinadit

Yleinen harhaluulo on, että tofu vaatii onnistuakseen aina hyvän marinoinnin. Kokeile ensi kerralla epämääräisten marinointiyritysten sijasta valmistaa tofu kokonaan ilman marinadia. Tofun oma maku on oikein valmistettuna erittäin hienostunut ja maukas. Voit korostaa makua valmistamalla voimakkaan makuisen kastikkeen erikseen, ja tarjoilemalla sitä tofun kanssa.

3. Paistaminen

Oikeanlaiset paistovälineet ja kuumuus ovat avainasemassa tofun paistamisessa. Käytä mieluiten valurautapannua, mietoa paistolämpötilaa ja atuloita tai metallista paistolastaa. Paista tofua kaikessa rauhassa miedolla lämmöllä, jotta se ehtii kypsyä läpikotaisin eikä pala pinnasta.

Superrapean tuloksen aikaansaamiseksi voit kokeilla tofuviipaleiden pyörittämistä maissitärkkelyksessä tai vehnäjauhoissa ja uppopaistaa ne.

4. Maun lisääminen

Helpoin tapa maustaa tofu ihanan makuiseksi on paistaa se seesamiöljyssä, ja lorauttaa paistamisen loppuvaiheessa mukaan soijakastiketta. Syvennä makuja lisäämällä tofun päälle myös palmusokeria tai hunajaa ja tilkka riisiviinaetikkaa. Viimeistele paistetut tofunviipaleet seesaminsiemenillä tai cashewpähkinöillä.

Katso videolta, miten tofun kuivattaminen onnistuu!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja