Suomalaisia yhdistää kaksi kammoa. Traumaattiset kokemukset koulun kanaviillokista ja tillilihasta. Tein viikon sisään molempia ja ihastuin kumpaankin. Saman olisi tehnyt varmasti moni muukin. On todella sääli, että kaksi upeaa ruokaa on onnistuttu pilaamaan niin täydellisesti usean sukupolven ajan, vaikka koulun keittäjien työtä suuresti arvostankin. Nyt tillilihasta on kuulemma luovuttu kouluissa kokonaan.
Yritin miettiä syitä näihin "keittiömurhiin" ja totesin sen liittyvän ainoastaan kastikkeen liisterimäiseen koostumukseen ja makujen pistävyyteen. Mutta räkäkastike on väärin tehty ja pistävyys väärin maustettu. Hyvistä raaka-aineista, peruskokkaustaidolla tehtynä ruokalajit eivät olisi ikinä nousseet kansalaisia yhdistäviksi puheenaiheiksi. Kyseessähän on vain kermainen, tillillä maustettu kastike. Tillilihan mainitseminen herätti Sivumaun Facebook-sivulla välittömästi vilkkaan keskustelun. Varsin moni tunnusti pitävänsä siitä. Monella se herätti melkeinpä runollisia kammotuksen kuvaelmia. Tässä on ruoka, joka ei jätä ketään kylmäksi. Ohjeen mukaisesti tehtynä väitän, että moni kääntyy kannassaan täydet 180 astetta. Vaimo sanoi tillilihani olevan top vitosessa kaikista kokkaamistani ruoista kautta aikain. Kehoitankin pääsemään lapsuuden traumoista eroon mitä herkullisimmalla tavalla, kokkaamalla itse tillilihaa. On tietty eri asia, jos ei uskalla. ;)
Lisukkeena toimii parhaiten peruna eri muodoissaan. Itse tein muusia, johon survoin mukaan lihan haudutusliemessä olleet kasvikset. Lisäksi kylkeen vihreitä papuja. Vaihtoehtona käy myös riisi, ohra, pasta ja keitetyt kasvikset.




