Tiesitkö? Viinit voivat sisältää eläinperäisiä tuotteita

viini
Shutterstock

Kaikki viinit eivät sovellu vegaaneille, sillä niiden valmistukseen voidaan käyttää eläinperäisiä ainesosia.

Vaikka viini vaikuttaa ensituntumalta täysin vegaaneille sopivalta, alkoholijuomien kirkastukseen voidaan kuitenkin käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa tai luujauhoa.

Takuita vegaanisuudelle ei ole

Viinin kirkastaminen poistaa hiivaa ja muita molekyylejä, jotka tekevät juoman sameaksi. Lisäksi se poistaa tanniineja, jotka auttavat pitämään viinin maun pehmeänä.

Kirkastamisessa käytetyistä aineista ei pitäisi jäädä jäämiä valmiiseen viiniin, mutta ne saattavat kuitenkin imeytyä siihen pieninä määrinä. Takuita vegaanisuudelle ei siis ole.

Eläinperäisten kirkasteiden käyttö ei rajoitu ainoastaan viineihin, vaan yllättävän monet oluet, siiderit ja liköörit sisältävät myös näitä ainesosia. 

Eläinperäisiä aineita ei aina tarvitse mainita

Pakkausmerkinnöissä mainitaan, mikäli valmistukseen on käytetty allergisoivia aineita, kuten kananmunaa tai maitoproteiinia. Muita mahdollisia eläinperäisiä aineita ei tarvitse mainita, vaan eläinperäisten tuotteiden käyttö täytyy varmistaa suoraan valmistajalta. 

Eläinoikeusjärjestö PETAn mukaan kirkastukseen käytettyjä eläinperäisiä aineita ovat muun muassa maitoproteiini kaseiini, äyriäisten kuorista saatava kitiini, kananmunan valkuainen, kalaöljy, liivate ja kalaliima.

Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä jopa eräkohtaisesti. Yleisin kirkastusmenetelmä viineissä on kuitenkin suodatus, jolloin mitään erityistä ainetta ei käytetä lainkaan.

Luonnollisuus saavuttamassa viinialan

Hyvä uutinen kaikille vegaaneille on se, että viininvalmistajat ovat alkaneet käyttää vapaaehtoista, vegaanisuudesta kertovaa pakkausmerkintää.

Luonnollisuus on myös saavuttamassa viinialaa. Suodattamattomat ja kirkastamattomat viinit ovat tulossa yhä suositummaksi. Viini kirkastuu itsestään myös ilman aineita, se vie vain hieman enemmän aikaa. Kirkasteiden käyttö ainoastaan nopeuttaa luonnollista prosessia, joka voi muuten kestää muutaman kuukauden. 

Lähde: Huffingtonpost.com, Alko

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja