Kaikki viinit eivät sovellu vegaaneille, sillä niiden valmistukseen voidaan käyttää eläinperäisiä ainesosia.
Vaikka viini vaikuttaa ensituntumalta täysin vegaaneille sopivalta, alkoholijuomien kirkastukseen voidaan kuitenkin käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa tai luujauhoa.
Takuita vegaanisuudelle ei ole
Viinin kirkastaminen poistaa hiivaa ja muita molekyylejä, jotka tekevät juoman sameaksi. Lisäksi se poistaa tanniineja, jotka auttavat pitämään viinin maun pehmeänä.
Kirkastamisessa käytetyistä aineista ei pitäisi jäädä jäämiä valmiiseen viiniin, mutta ne saattavat kuitenkin imeytyä siihen pieninä määrinä. Takuita vegaanisuudelle ei siis ole.
Eläinperäisten kirkasteiden käyttö ei rajoitu ainoastaan viineihin, vaan yllättävän monet oluet, siiderit ja liköörit sisältävät myös näitä ainesosia.
Eläinperäisiä aineita ei aina tarvitse mainita
Pakkausmerkinnöissä mainitaan, mikäli valmistukseen on käytetty allergisoivia aineita, kuten kananmunaa tai maitoproteiinia. Muita mahdollisia eläinperäisiä aineita ei tarvitse mainita, vaan eläinperäisten tuotteiden käyttö täytyy varmistaa suoraan valmistajalta.
Eläinoikeusjärjestö PETAn mukaan kirkastukseen käytettyjä eläinperäisiä aineita ovat muun muassa maitoproteiini kaseiini, äyriäisten kuorista saatava kitiini, kananmunan valkuainen, kalaöljy, liivate ja kalaliima.


