Tiesitkö tätä yksityiskohtaa runebergintortuista? Eivät sisältäneet alun perin vadelmahilloa

0:53 MTV testasi runebergintortut
MTV:n raati maisteli runebergintortut.

Tiistaina viides helmikuuta vietetään jälleen Runebergin päivää. Moni juhlistaa kansallisrunoilijallemme omistettua päivää klassikkotortulla, mutta harva herkuttelija tietää, että vadelmahillo ei kuulunut leivoksen alkuperäiseen reseptiin. 

Kansallisrunoilijasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Maamme-laulun lisäksi vadelmainen klassikkoleivos, runebergintorttu. Yksinkertaisella mutta herkullisella leivoksella on tarina, josta on liikkeellä erilaisia versioita.

Torttu on Runebergin vaimon käsialaa

On varmaa, että runebergintorttu on ollut suomalaisten herkkua jo 1800-luvulta saakka. Tunnetuimman tarinan mukaan manteli- ja hillopitoinen torttu on Johan Ludvig Runebergin vaimon, Fredrikan käsialaa.

Mies oli kovin makeiden herkkujen perään ja tarina kertoo Fredrikan kehitelleen leivoksen eräänä päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista.

Alun perin leivosten päällä kerrotaan olleen vadelmahillon sijasta omenahilloa.

Resepti peräisin Porvoosta

Resepti on kyllä löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta on arveltu, että hän on saanut sen puolestaan porvoolaiselta kondiittori Asteniukselta, jonka vakiasiakas kansallisrunoilija oli.

Runebergin päivää on juhlittu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin runoilija täytti 50 vuotta ja oli siis jo elinaikanaan Suomessa suuressa suosiossa.

Artikkeli on julkaistu ensimmäinen kerran 4.2.2017.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja