Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä yksityiskohtaa runebergintortuista? Eivät sisältäneet alun perin vadelmahilloa

0:53MTV testasi runebergintortutMTV:n raati maisteli runebergintortut.
Julkaistu 05.02.2019 06:54

MTV LIFESTYLE

Tiistaina viides helmikuuta vietetään jälleen Runebergin päivää. Moni juhlistaa kansallisrunoilijallemme omistettua päivää klassikkotortulla, mutta harva herkuttelija tietää, että vadelmahillo ei kuulunut leivoksen alkuperäiseen reseptiin. 

Kansallisrunoilijasta puhuttaessa monelle tulee ensimmäisenä mieleen Maamme-laulun lisäksi vadelmainen klassikkoleivos, runebergintorttu. Yksinkertaisella mutta herkullisella leivoksella on tarina, josta on liikkeellä erilaisia versioita.

Torttu on Runebergin vaimon käsialaa

On varmaa, että runebergintorttu on ollut suomalaisten herkkua jo 1800-luvulta saakka. Tunnetuimman tarinan mukaan manteli- ja hillopitoinen torttu on Johan Ludvig Runebergin vaimon, Fredrikan käsialaa.

LUE MYÖS: MTV:n runebergintorttujen makutestissä yllätysvoittaja! Edullisin leivos hurmasi raadin: ”Kostea, liki täydellinen”

Mies oli kovin makeiden herkkujen perään ja tarina kertoo Fredrikan kehitelleen leivoksen eräänä päivänä keittiön kaapeista löytyneistä aineksista.

Alun perin leivosten päällä kerrotaan olleen vadelmahillon sijasta omenahilloa.

Resepti peräisin Porvoosta

Resepti on kyllä löytynyt Fredrikan reseptikirjasta, mutta on arveltu, että hän on saanut sen puolestaan porvoolaiselta kondiittori Asteniukselta, jonka vakiasiakas kansallisrunoilija oli.

Runebergin päivää on juhlittu jo 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin runoilija täytti 50 vuotta ja oli siis jo elinaikanaan Suomessa suuressa suosiossa.

Lähde: Yle, Ilta-Sanomat, Ruokatieto

Artikkeli on julkaistu ensimmäinen kerran 4.2.2017.

Lisää aiheesta:

Helsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpackTänään liputetaan kansallisrunoilijamme kunniaksi – moni pistää myös suun makeaksiTiesitkö tätä runebergintortusta? Leivonnaisessa onkin nykyään "hillovirhe"Tätä moni ei tiedä runebergintortusta: Klassikkoleivonnaisessa onkin "väärää" hilloaTiesitkö tätä runebergintortuista? Eivät sisältäneet alunperin vadelmahilloaTodellinen tosimiehen runebergintorttu: Korvaa taikina lenkkimakkaralla!
Runebergin päiväLeivontaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Runebergin päivä
  • 5.2.13:41
    Runebergintortut

    Helsingissä tuli myyntiin ennennäkemätön sixpack

  • 05.02.202412:12
    Suomi

    Lippu salkoon! Näin Runeberg näkyy suomalaisuudessa tänäkin päivänä

  • 05.02.202410:17
    Ruoka

    Nyt on mehevää! Anu vinkkaa "erittäin helpon ja nopean" vaihtoehdon perinteisille runebergintortuille

  • 05.02.202407:34
    Leivonta

    Porilainen hulluus johti ennätystorttuun: Yli 30 kiloa "täyttä, tuhtia ja jämäkkää tavaraa"

  • 05.02.202406:09
    Suomen kieli

    Tänään liputetaan kansallisrunoilijamme kunniaksi – moni pistää myös suun makeaksi