Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä varhaisperunoista? Asiantuntijalta varmaa tietoa juhannuksen pottutilanteesta

7:36Saadaanko varhaisperunaa juhannuspöytiin?Saadaanko varhaisperunaa juhannuspöytiin? Asiantuntijat arvioivat tilannetta toukokuun lopussa.MTV/AOP
Julkaistu 04.06.2024 11:32

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kotimaisen varhaisperunan paras sesonki on pian alkamassa! Tiesitkö, että valtaosa näistä perunoista tulee Varsinais-Suomesta? 

Varhaisperuna on eittämättä kesän odotetuin herkku! Turun kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että peräti 70 prosenttia kaikista Suomen varhaisperunoista viljellään Varsinais-Suomen alueella. 

Varhaisperunan kunniaksi on nimetty myös oma juhlapäivä. Kansallista varhaisperunapäivää vietetään lauantaina 15.6. nyt toista kertaa. 

Varhaisperunapäivä on ideoitu MTK:n, Turun kaupungin, Visit Naantalin, Visit Paraisten, YritysSalon ja Turun Ydinkeskustayhdistyksen yhteistyönä. Päivän tavoitteena on nostaa kotimaisen varhaisperunan arvostusta ja innostaa suomalaiset nauttimaan varhaisperunaa

Tiesitkö? Ensimmäiset avomaan varhaisperunat ovat kaikki Varsinais-Suomen alueella viljeltyjä. Touko-kesäkuussa perunat matkaavat lautaselle muun muassa Houtskarista, Nauvosta, Rymättylästä, Merimaskusta ja Kemiöstä. 

Varhaisperunoiden paras sesonki on juuri alkamassa, kertoo MTK Varsinais-Suomen aluepäällikkö Terhi Löfstedt tiedotteessa.

– Ensimmäiset varhaisperunat on saatu ylös jo viime viikolla, ja jatkossa nostomäärät kasvavat.

Saadaanko varhaisperunaa juhannukseksi?

Vuosi on ollut sääolosuhteiden puolesta haasteellinen varhaisperunoille. Vaikka potut päästiin istuttamaan kutakuinkin normaaliin aikaan maalis-huhtikuun vaihteessa, helle ja sateiden puute ovat vaikuttaneet kasvuolosuhteisiin. 

Perunat ovat vaatineet jatkuvaa kastelua. Nyt viljelijät odottavat kuumeisesti luonnonsateita

– Juhannuksen satomääriä on mahdoton ennakoida vielä, mutta varmaa on, että perunaa tulee täksikin juhannukseksi! Kausi ei enää niin sanotusti katkea, vaan määrät kasvat tasaisesti, Löfstedt kertoo.

MTK:n peruna-asiantuntija Antti Lavonen kertoi myös toukokuun lopussa Viiden jälkeen -ohjelmassa oman arvionsa kesän perunatilanteesta. Lavosen haastattelun voit katso jutun yllä olevalta videolta. 

Helppo varhaisperunaohje

Turkulaisen ravintola Göranin keittiömestari ja MasterChef Suomi: Professionals -kisan voittaja Aleksi Lukka vinkkaa helpon alkuruoan varhaisperunoista. Potut tarjoillaan sillin ja herkullisen raparperikastikkeen kera. 

Grillattua varhaisperunaa, silliä ja raparperikastiketta

grillattua-varhaisperunaa-sillia-ja-raparperikastikettaVarhaisperunan ja raparperin makuyhdistelmä yllättää!Turun kaupunki

Grillattua varhaisperunaa
300 g kypsiä varhaisperunoita
tilkka rypsiöljyä
suolaa

Raparpericoncasse-kastike
1 raparperinvarsi (150 g)
½ salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1,25 dl rypsiöljyä
1½ rkl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa

Silli
2 matjessillifileetä

Koristeeksi
tilliä

Valmista ensin kastike. Leikkaa raparperinvarsi ja sipulit todella hienoksi. Laita silputut ainekset kattilaan öljyn, suolan ja sokerin kanssa. Kuullota kypsäksi miedolla lämmöllä. Lisää valkoviinietikka lopuksi.
Laita kypsät varhaisperunat kulhoon, kaada päälle tilkka rypsiöljyä ja mausta suolalla. Grillaa perunoihin hyvä väri. Leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi.
Leikkaa sillifileet paloiksi. Kokoa annos laittamalla lautasille ensin perunaviipaleet, sitten sillipalat ja viimeistele annos raparpericoncassella, koristele tillillä.

Lähde: Turun kaupunki

Lisää aiheesta:

Mahtavia uutisia varhaisperunoista!Oletko maistanut? Halpa ja terveellinen "pikaruoka", jota suomalaiset syövät hämmentävän vähän Keittiömestari Ina Niiniketo vinkkaa: Näin varhaisperunat kannattaa juhannuksena valmistaaPottubuumi kuumimmillaan: Tämä on varhaisperunoiden tilanne juhannuksena – ja näin keität ne oikeinTämä halpa raaka-aine kannattaisi napata nyt ostoskoriin joka kauppareissulla: "Sen parempaa salaattiainesta ei kesäpöytään ole olemassakaan"Kotimaisen varhaisperunan huippu juhannusviikolla – luvassa myös uutta lajiketta!
PerunaRuokaTurkuMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Peruna
  • 22.9.10:14
    Maatalous

    Nyt viljelijät tarkkana – Ruokavirastolta varoitus

  • 18.9.17:13
    Ruoka

    Ruotsalaiskokin ykköskikka paistettuihin perunoihin: "Onnistuu joka kerta!"

  • 22.6.09:44
    Ruoka

    Varhaisperunoista entistäkin parempia! Hittiohje kannattaa testata

  • 17.6.12:44
    Ruoka

    Timon perunanpesuvideo räjäytti Tiktokin – "Laiskuuttahan tuo nyt on"

  • 11.6.07:46
    Ruoka

    Luulitko syöväsi nyt uusia perunoita? Olet väärässä