Tiesitkö tätä valkosuklaasta? Sisältö saattaa yllättää monet

1:29 Valmista itse Dumle-tikkarit: Naurettavan helppo ohje!

Valkosuklaa ei ole varsinaisesti edes suklaata.

Pääkuvan videolla on ohje Dumle-tikkareiden valmistamiseen.

Valkosuklaan nimi on sangen harhaanjohtava, sillä se ei sisällä lainkaan suklaata. Valkoinen suklaa valmistetaan Suklaayhdistys ry:n mukaan kaakaovoista tai muista kasvirasvoista, sokerista sekä maitojauheesta ja maustetaan useimmiten vaniljalla.

Suklaan perusraaka-aine on kuitenkin kaakaomassa, jota valkosuklaassa ei ole laisinkaan. 

Kaakaovoi puristetaan kaakaopavuista

Valkosuklaan pääraaka-aine, kaakaovoi kyllä tulee kaakaopavuista: sitä puristetaan kaakaopavuista "suklaan valmistamisen sivutuotteena".

Kaakaovoi ei itsessään kuitenkaan maistu kovin hyvältä, minkä takia siihen lisätään maidon kiintoaineita, maitorasvaa, sokeria ja vaniljaa.

Valkosuklaankin tulee kuitenkin sisältää vähintään 20 prosenttia kaakaovoita ja vähintään 14 prosenttia maidon kuiva-ainetta ja josta vähintään 3,5 prosenttia on maitorasvaa.

Tunnetko muut suklaalaadut?

Maitosuklaa on taatusti suomalaisille tutuin suklaalaatu, mutta tiedätkö mitä tarkoittaa raakasuklaa tai mitä rubiinisuklaa on?

Tumma suklaa valmistetaan kaakaomassasta, kaakaovoista ja sokerista. Tumma suklaa sisältää vähintään 45 prosenttia kaakaota. 

Maitosuklaata syntyy, kun tummaan suklaaseen lisätään maitoa tai maitojauhetta. Maitosuklaassakin kaakaota tulee olla vähintään 25 prosenttia.

Raakasuklaa on prosessoimattomista ja kuumentamattomista raaka-aineista valmistettavaa suklaata. Raakasuklaata pidetään terveellisenä sen sisältämien ravintoaineiden vuoksi.

Rubiinisuklaa on luonnostaan vaaleanpunaista, eikä siihen ole lisätty marjoja tai väriaineita. Ruby-suklaa esiteltiin maailmalle sveitsiläisten tiedemiesten toimesta ja se  oli ensimmäinen uudenlainen suklaalaji sitten 1930-luvun.

Suklaa poikkeaa täysin muista suklaalaaduista niin maultaan kuin väriltään. Maultaan suklaa on marjaisa, samettisen kermainen ja hieman hapan.

Kokeile reseptiä: Annin Kindertäytekakku

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja