Tiesitkö tätä Juhla Mokasta? Kahvin alkuperäinen nimi voi yllättää

1:01 Pitäisikö kahvia säilyttää jääkaapissa? Totuus yleisistä kahvimyyteistä

Suomalaiset ovat kahvikansaa ja varmasti jokainen kahvinjuoja on ainakin joskus elämänsä aikana juonut ikonista Juhla Mokkaa. Tiesitkö sinä näitä faktoja Suomen suosituimmasta?

Videolla: Missä kahvia pitäisi oikeasti säilyttää? Totuus kahvimyyteistä.

Juhla Mokka -kahvi lienee yksi Suomen ikonisimmista elintarvikkeista. Vuonna 1929 lanseeratun tuotteen historiaan liittyy monenlaisia tarinoita ja muistoja. Suomalaisille Juhla Mokka on ollut osa arkea ja juhlaa ja sitä on hamstrattu kauppojen kahvitarjouksista. Nykypäivänä sitä voisi pitää myös kovana valuuttana, kun sosiaalisen median kirppiksillä tehdään ”tämä tuote vaihtuu kahvipakettiin” -kauppaa. 

Nyt Pauligin kahvilähettiläänä tunnettu Iinaroosa Kanth eli ”Pauligin Inkku” listaa tunnettuja ja hieman vähemmän tunnettuja faktoja Juhla Mokasta.

– Juhla Mokka on Suomen suosituin kahvi ja sillä on erityinen paikka sydämissämme sekä kahvikulttuurissamme. Onhan lähes joka toinen juotu kahvikupillinen Suomessa Juhla Mokkaa ja vaaleapaahtoinen kahvi on johtanut kahvikulttuurin kehittymistä jo vuosikymmeniä, hän kirjoittaa blogissaan Pauligin sivuilla. 

Juhla Mokka ei ole tuotteen alkuperäinen nimi

Vuonna 1929 Pauligin tehtaalla juhlittiin paahtimon 25-vuotista taivalta ja sen kunniaksi päätettiin tuoda markkinoille uusi kahvisekoitus. Alkujaan kahvisekoituksilla oli vain sarjanumerot, mutta 25. juhlavuoden kunniaksi uusi kahvi päätettiin nimetä Juhlasekoitukseksi. Sen tunnusväreiksi vakiintuivat punainen ja kulta.

1960-luvun lopulla Juhlasekoituksesta ryhdyttiin käyttämään myös nimitystä Juhla Mocca. Vuonna 1970 nimeksi vakiintui suomalaisten tänä päivänä tuntema Juhla Mokka. 

Juhla Mokka -kahvista tuli vuonna 1974 Pauligin suurin kahvimerkki ja viisi vuotta myöhemmin Suomen suosituin kahvi. 

Kultaisen kupin tarina

Vuonna 1968 kultakuppi ilmestyi Juhla Mokka -pakkaukseen Vuosaareen keskustaan avatun uuden paahtimon kunniaksi. Vihkiäisiin osallistui myös Presidentti Kekkonen.

Kultakupin on suunnitellut taiteilija Olga Osolinin. Malli on tuttu Arabian Myrna-mallistosta ja se on päällystetty lehtikullalla. Kultakuppien tuotanto lopetettiin kesäkuussa 2005. Pauligilla on näitä harvinaisia kuppeja jäljellä enää muutama sata ja niistä nautitaan edelleen kahvia pääkonttorin juhlakahvituksissa.

Miten Juhla Mokan saa maistumaan aina samalta?

Juhla Mokka on yksi Pauligin maistotiimin haastavimmista kahveista. Se on parhaimmillaan kahvisekoitus jopa 10 maan kahveista. Sen makurunko tulee brasilialaisista Arabica-kahveista, mutta myös kolumbialaisilla kahveilla on tärkeä rooli sen maussa.

Paulig-kahvien päämaistaja Marja Touri maistaa päivittäin 200–300 kahvikupillista. Ennen kuin Juhla Mokka päätyy asiakkaan kuppiin päämaistaja Touri tiimeineen maistaa kahvin kahdeksan kertaa.

– Maun tasalaatuisuudesta huolehtiminen vuodesta toiseen vaatii paljon työtä ja kokemusta, Touri kertoi vuonna 2020

Maistotiimi maistelee kahvin ja varmistaa, missä suhteessa kahveja täytyy sekoittaa, jotta maku pysyy samana.

Lähde: Paulig

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja