1:33

Tiesitkö tätä jäätelöstä? Yle: Totuus vaniljajäätelön väristä ja "mustista pisteistä" saattaa yllättää – eivät olekaan sitä, mitä luulit

Luulitko sinäkin, että kellertävä väri ja mustat "vaniljapisteet" jäätelössä kertovat vaniljajäätelön olevan laadukasta? Tämä ei pidä paikkaansa.

Vaniljajäätelön kellertävä väri tai mustat täplät eivät ole tae jäätelön laadukkuudesta. Asiasta kertoi jo viime kesänä Yle Uutiset. Ylen haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kellertävä väri paljastaa itse asiassa sen, että jäätelö onkin värjättyä.

Vaniljajäätelö tehdään keltaiseksi pelkästään ulkonäkösyistä. Näin saadaan luotua mielikuva, että jäätelössä olisi käytetty vaniljan kukkia, vaikkei niitä todellisuudessa käytetä jäätelön raaka-aineena. 

– Aito vanilja ei värjää. Siihen on silloin lisätty väriainetta mukaan, Valion Tea Ijäs kertoi Ylelle. 

Mustat täplät eivät olekaan vaniljaa

Jäätelöstä löytyvät mahdolliset mustat täplät eivät myöskään ole peräisin vaniljasta. Ylen mukaan valmistajat eivät laita jäätelöön niin paljon vaniljaa, että se näkyisi oikeasti jäätelössä tummina pisteinä.

Helsingin jäätelötehtaan Anette Magi kertoi Ylelle, että joissakin jäätelöissä jopa 99 prosenttia vanilja-aromeista saattaa olla peräisin muusta kuin aidosta vaniljasta. Magin mukaan kallista vaniljaa pitäisi laittaa jäätelöön todella paljon, jotta se maistuisi oikeasti vaniljalle. 

– Jos maku ei ole ensisijaisesti peräisin vaniljasta, sitä ei pitäisi kutsua vaniljajäätelöksi vaan vaniljanmakuiseksi jäätelöksi, Magi kommentoi Ylelle. 

Moniin teollisiin jäätelöihin pumpataan ilmaa 

Myös jäätelön painosta voi usein päätellä sen laadun. Edullisimpien jäätelöiden joukkoon vatkataan runsaasti ilmaa. Ne ovat näin kevyempiä ja sulavat hitaammin. Myös artesaanijäätelöitä valmistavan Jädelinon sivuilla kerrotaan jäätelöiden eroista:

– Liian usein tehdasjäätelö ja artesaanijäätelö sekoitetaan, vaikka näiden kahden tuotteen välillä on lukuisia eroavaisuuksia. Artesaanijäätelössä on vähemmän rasvaa kuin tehdasjäätelössä. Lisäksi se sisältää huomattavasti vähemmän ilmaa. Ilmaa tehdasjäätelössä on vähintään 70 prosenttia, kun taas artesanijäätelössä ilmaa on maksimissaan 30 prosenttia. Artesaanijäätelö tarjoillaan korkeammassa lämpötilassa kuin tehdasjäätelö, Jädelinon sivuilla kerrotaan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki tehtaalla valmistettu jäätelö olisi automaattisesti huonompaa tai laadutonta. Esimerkiksi Kolmen Kaverin Jäätelön tehtaalla jäätelöä valmistetaan ilman lisättyä ilmaa. 

– Jäätelöämme ei ole jatkettu ilmalla, vaan purkkimme on täynnä aitoja ja luonnollisia raaka-aineita. Siksi jäätelömme painaa niin paljon.

Lähteet: Yle, Jädelino, 3 Kaveria

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja