Tiesitkö? Tämän vuoksi pinaattikeiton kanssa tarjoillaan kananmuna
Pinaattikeitto keitettyjen kananmunien kanssa on vakiintunut ruokayhdistelmä yli sadan vuoden takaa.
Pinaattikeiton joukkoon on lisätty kovaksi keitetty kananmuna jo 1900-luvulla. Tämän ajan suomenkielisissä reseptikirjoissa neuvotaan tarjoilemaan pinaattikeitto rikottujen kananmunien kanssa tai suurustamaan keitto keltuaisella. Syy neuvon takana on yksinkertainen: Näin sopasta tulee maukkaampaa.
Maun lisäksi kananmunan lisäämistä pinaattikeittoon perustellaan ravitsemuksellisilla ja ulkonäöllisillä syillä. Vuonna 1952 painetussa Kodin keittiötieto -kirjassa todetaan, että keitetty kananmuna keiton kylkiäisenä tekee annoksesta ravitsevamman, maukkaamman ja miellyttävämmän näköisen.
Ajan myötä keitetty kananmuna on vakiinnuttanut asemansa pinaattikeitossa kylpijänä, eikä munaa ole syytä jättää pois vastaisuudessakaan, mikäli mielii saavansa soppapäivänään Kippari-Kallen voimat. Pinaattikeitto itsessään kun sisältää vain pari grammaa lihasten vaatimaa proteiinia sataa grammaa kohden.
Lähde: Helsingin kaupunginkirjasto, Fineli
***
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan